24. 07. 2024.
Vesti Lični stav

ZLF: Podrška hrabrim ženama Krivelja u borbi za dostojanstven život meštana

Centrala
  • April 25, 2024
  • 2 min read
ZLF: Podrška hrabrim ženama Krivelja u borbi za dostojanstven život meštana

Autonomni ženski front u okviru Zeleno-levog fronta upućuje snažnu podršku hrabrim i upornim ženama iz Krivelja, koje su gotovo tri meseca na prvim linijama neprestanih blokada lokalnog puta ka rudniku “Novo Cerovo”, u vlasništvu kineske kompanije Ziđin Koper.

Meštani Krivelja su već nekoliko godina izloženi otrovnim gasovima, rudarskim miniranjem i štetom na kućama i drugim objektima, uzurpaciji zemlje, buci i drugim posledicama poslovanja ove kompanije na ovom području. Sramotno je da je kolektivno preseljenje ostala jedina opcija za meštane Krivelja koji nevoljno to traže, te da se ni kompanija, ni lokalne i nacionalne vlasti ne trude ni najmanje da im obezbede uslove za dostojanstveno preseljenje.

Osim neposrednih posledica po živote meštana Krivelja, rad rudnika pod vlasništvom kompanije Ziđin u velikoj meri doprinosi zagađenju životne sredine u širem području Istočne Srbije zbog visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, zbog čega je sud kompaniji izrekao više novčanih kazni.

Zahtevamo da se Kriveljanima obezbede uslovi za bezbedno preseljenje i prestanak ignorisanja ozbiljnog ugrožavanja životne sredine  od strane lokalnih i nacionalnih vlasti i predstavnika kompanije Ziđin koper. Dostojanstven život i zdrava životna sredina moraju biti iznad profita bilo kakve kompanije.

Autonomni ženski front, Zeleno-levi front

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *