20. 05. 2024.
Svet Vesti

ZELENSKI: Za Ukrajinu ništa nije dovoljno

Avatar
  • August 1, 2023
  • 3 min read
ZELENSKI: Za Ukrajinu ništa nije dovoljno

Kijevu će biti potrebna dodatna pomoć zapadnih pristalica dok se sukob sa Rusijom ne okonča, izjavio je ukrajinski predsednik,

Pomoć koju SAD i njeni saveznici pružaju Ukrajini usred sukoba sa Rusijom nije dovoljna, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski brazilskoj televiziji Globo Njuz u intervjuu prošle nedelje.

“Sve dok traje rat, ništa ne može biti dovoljno”, izjavio je Zelenski za Globo, a prenose RIA Novosti.

Prema Zelenskom, Ukrajini nije potrebno samo oružje. Takođe im je potrebna pomoć u onome što je on nazvao „informacionim ratom“ i više humanitarne pomoći.

On je pozvao brazilskog predsednika Luiza Inasija Lulu da Silvu da isporuči Ukrajini opremu za deminiranje u oblasti za koje je izjavio da su minirane od strane ruskih snaga i da su ih kasnije ponovo zauzele ukrajinske trupe.

Foto Oficial do Presidente Lula

Takođe je sugerisao da bi Lula mogao da pomogne Kijevu organizovanjem sastanka između Zelenskog i latinoameričkih lidera na kojem bi mogli da razgovaraju. Zelenski je izjavio da nikada neće tražiti oružje od Lule jer je znao da ga brazilski predsednik „neće dati“.

SAD i njihovi saveznici poslali su Ukrajini oružje, municiju i opremu u vrednosti od preko 100 milijardi dolara od eskalacije sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, istovremeno insistirajući da one zapravo nisu strana u sukobu.

Ukupan iznos zapadne pomoći Kijevu iznosio je 165 milijardi evra (185,6 milijardi dolara) do početka leta 2023. godine, prema podacima Instituta za svetsku ekonomiju Kila (IfV). Neki od zapadnih pristalica Kijeva snosili su dodatne troškove zbog potrebe za smeštajem izbeglica koje dolaze iz Ukrajine, izvestio je IfV.

Prema podacima, Poljska, koja je potrošila 0,6% svog BDP-a na bilateralnu pomoć Ukrajini, morala je da potroši još 2,2% na ukrajinske izbeglice. Akumulirani troškovi pomoći Ukrajini premašili su 2% BDP-a iu Letoniji i Estoniji.

Prošle nedelje, Pentagon je najavio još jedan paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 400 miliona dolara, uključujući protivvazdušnu odbranu i protivtenkovske rakete.

Stalna potreba Kijeva za većom pomoći sa Zapada dovela je do napetosti između Ukrajine i njenih zapadnih pristalica.

Uoči julskog samita NATO-a u Viljnusu, Zelenski se na društvenim mrežama obrušio na vojni blok koji predvode SAD, kritikujući njegovu „neodlučnost“ u nastojanju Kijeva za članstvo.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je novinarima na marginama samita da saveznici “žele da vide zahvalnost” Ukrajine za vojnu pomoć koja je pružena. Takođe je primetio da je ukrajinskim zvaničnicima tokom posete Kijevu prošle godine izjavio da zapadne nacije „nisu Amazon“.

Izvor: Ria

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *