24. 05. 2024.
Svet Vesti

Zelenski potpisao zakon: Božić u Ukrajini slaviće se 25. decembra

Avatar
  • July 29, 2023
  • 1 min read
Zelenski potpisao zakon: Božić u Ukrajini slaviće se 25. decembra

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon kojim se menja datum državnog praznika Božića u Ukrajini sa 7. januara na 25. decembar u sklopu napora da se „odrekne ruskog nasleđa”.

Nezavisna (autokefalna) pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra. To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Donedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva.

Rimokatolici koriste gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara – istog dana kao i Rusija. Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

Razvoj događaja dolazi usred reakcije na ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve, podseća ukrajinska agencija, prenosi tanjug

Izvor: Vostok

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *