22. 05. 2024.
Svet Vesti

Zelenski otkriva uzrok neuspeha kontraofanzive

Avatar
  • July 24, 2023
  • 3 min read
Zelenski otkriva uzrok neuspeha kontraofanzive

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u intervjuu za Si-En-En kašnjenje i slabe rezultate svoje vojne kontraofanzive koja se toliko slavila pripisao nedovoljnom naoružanju i obuci zapadnih pristalica Kijeva.

 

„Imali smo planove da započnemo [kontraofanzivu] na proleće.

Ali nismo, jer, iskreno, nismo imali dovoljno municije i naoružanja i nemamo dovoljno brigada koje su adekvatno obučene za ovo oružje“, objasnio je Zelenski i dodao da je održavanje obuke van Ukrajine dodatno doprinelo kašnjenjima.

Upravo je ovo odlaganje, izjavio je on, omogućilo Rusiji da „minira svu našu zemlju i izgradi nekoliko linija odbrane“, primoravajući ukrajinsku vojsku na „sporiji tempo naših kontraofanzivnih akcija“.

„Ne želimo da izgubimo naše ljude, naše osoblje“, izjavio je Zelenski i dodao, „naši vojnici nisu želeli da izgube opremu zbog toga“.

Zelenski je dao slične izgovore na Aspenskom bezbednosnom forumu u petak, objašnjavajući da je Ukrajina htela da krene u kontraofanzivu na proleće, ali je odustala zbog nedostatka municije i obuke. Međutim, on je implicirao da je pobeda neminovna čim vojska završi uklanjanje mina koje je zapadna sporost dala Rusiji vremena da postavi.

Dok su zvaničnici Pentagona naglasili da je prerano da se kontraofanziva otpiše kao „neuspeh“, SAD su odbile da isporuče Ukrajini dalekometne ATACMS ili F-16, objašnjavajući da jednostavno nema vremena ni novca da se Ukrajinci obuče da lete i održavaju letelice na vreme kako bi se promenila situacija u sukobu.

Čak su i zapadni mediji priznali loš učinak kontraofanzive.

Njujork tajms je ranije ovog meseca izvestio da je ukrajinska vojska izgubila 20% svog naoružanja samo u prve dve nedelje operacije, a za gubitke je Zelenski takođe okrivio nedovoljnu velikodušnost svojih zapadnih pristalica.

Fajnenšel Tajms i Vašington Post objavili su ovog meseca da su Zapad i SAD zabrinuti zbog nedostatka napretka Ukrajine u kontraofanzivi za koju su obećali da će zadati odlučujući udarac Moskvi.

Dok se NATO obavezao da će podržavati ukrajinsku vojsku „koliko god bude potrebno“ da porazi Rusiju, alijansa nije pozvala Kijev da se pridruži tokom samita u Vilnjusu ranije ovog meseca. To je razbesnelo Zelenskog, koji je ponašanje bloka nazvao „bez presedana i apsurdnim“.

Ukrajina je primila ogromnu vojnu pomoć od članica NATO-a u poslednjih 18 meseci, sa 46,6 milijardi dolara samo od SAD. Međutim, saveznicima Kijeva kritično ponestaje municije, dok javnost u zapadnim zemljama dovodi u pitanje mudrost onoga što se sve više smatra otvorenim proksi ratom sa nuklearnom silom.

 

Izvor: RT

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *