24. 07. 2024.
Vesti

Zeleno-levi front podržava protest prosvetnih sindikata “Borba za kvalitetno obrazovanje u Srbiji”

Avatar
  • September 25, 2023
  • 2 min read
Zeleno-levi front podržava protest prosvetnih sindikata “Borba za kvalitetno obrazovanje u Srbiji”
Zeleno-levi front podržava zahteve protesta reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika “Borba za kvalitetno obrazovanje u Srbiji.”
Poslanici Zeleno-levog fronta će se pridružiti protestu. Tražimo da se početna plata nastavnika u osnovnim i srednjim školama izjednači sa prosekom zarada u Republici Srbiji, da se smanji obim školske administracije i da se poštuju dogovori između sindikata i Ministarstva prosvete, odnosno Vlade.
Aktuelna vlast u Srbiji je imala celo leto da se bavi problemima u sistemu obrazovanja, koji su dobili na značaju nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Podsećamo, Zeleno-levi front je više puta iznosio predloge i zahtevao raspravu o ovim temama, kao i predstavnici učenika, roditelja, sindikata i stručne javnosti.

Predstavnici vlasti su sve to ignorisali i ponavljali da “sistem nije zakazao”.

“Skupštinski Odbor za obrazovanje će u četvrtak raspravljati o četiri zakona o obrazovanju, ali ti zakoni se ne bave ključnim problemima obrazovanja. Zakoni se ne bave urušavajem obrazovnog sistema, statusom nastavnika i izlivima nasilja u školama.

Odbor odbija da povede ozbiljnu raspravu o obrazovanju i zahtevima sindikata, nego se radi o tehničkim izmenama i ispunjenju političkog zahteva za uvođenje identitetskih sadržaja kroz nacionalne čitanke.
Zahtevamo da se povećaju ulaganja u obrazovanje, poboljša status nastavnika i ispune drugi zahtevi sindikata”, kazao je Đorđe Pavićević, narodni poslanik Zeleno-levog fronta i član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *