22. 05. 2024.
Vesti

ZAJEDNO: Evropski zeleni su duboko zabrinuto zbog neregularnosti izbornog procesa u Srbiji

Avatar
  • December 21, 2023
  • 2 min read
ZAJEDNO: Evropski zeleni su duboko zabrinuto zbog neregularnosti izbornog procesa u Srbiji

Partija evropskih zelenih (European Green Party, EGP) je danas saopštila da je duboko zabrinuta za integritet izbora održanih u Srbiji 17. decembra.

Iz EGP-a se pozivaju na izveštaje Međunarodne posmatračke misije i nezavisnih posmatrača u zemlji koji ukazuju „na ozbiljne izborne zloupotrebe i nepravilnosti koje su kompromitovale demokratski proces“.

„Postoji čitav niz manipulacija izbornom voljom građana Srbije koje osuđujemo: pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i zarobljavanje medija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS, pridruženi član Evropske narodne partije EPP) vodili su oštru negativnu kampanju prema opoziciji“, navodi se u saopštenju zelenih.

Oni osuđuju sva prijavljena zastrašivanja birača i nasilje nad akreditovanim posmatračima i kontrolorima i pozivaju na nezavisnu istragu o svim navodima u vezi sa izbornim malverzacijama, kupovinom glasova i drugim nepravilnostima koje bi mogle da ponište ishod ovih izbora, u kom slučaju počinioci ovih krivičnih dela treba da budu procesuirani.

 

evropska zelena partija

 

I pored svega evropski zeleni odaju priznanje za veliko zalaganje tokom izbornog procesa Zeleno-levom frontu i stranci Zajedno, kandidatima za članstvo u ovoj internacionali i čestitaju ZLF-u na udvostručenom broju mandata u Narodnoj skupštini.

„Takođe želimo da izrazimo punu solidarnost sa hiljadama Beograđana i opozicijom, koji već nekoliko dana zaredom protestuju za izbornu pravdu na gradskim izborima u Beogradu“, zaključuje se u saopštenju.

Zajedno : Hrabre Šapčanke poručuju: Ovo je naša zemlja i naša je dužnost da se izborimo za državu kojoj će građani verovati

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *