23. 05. 2024.
Vesti Svet

Zaharova o prijemu Kosova* u Savet Evrope

Avatar
  • April 20, 2024
  • 2 min read
Zaharova o prijemu Kosova* u Savet Evrope

Portparol Kremlja Marija Zaharova komentarisala je glasanje za prijem Kosova* u Savet Evrope:

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 16. aprila preporučila da se samoproglašena „Republika Kosovo“ pozove da postane članica Strazburške organizacije. Očekuje se da će to biti sprovedeno na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope sredinom maja.

Većina glasova podržala je suštinski pristrasan i nepouzdan zaključak izvestioca PSSE, Grka D. Bakojanija, koji je na osnovu poseta Prištini i Briselu sastavio „mišljenje“ o kosovskoj aplikaciji, ali ne i Beogradu, čiji je suverenitet prema međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244, prostire se na Autonomnu oblast Kosovo i Metohija.

Očigledno je da je Priština potpuno nespremna za ulazak u Savet Evrope, štaviše, nema pravo na to, pošto su, prema Povelji, samo nezavisne države primljene u Organizaciju, što “Kosovo” nije. Ova fundamentalna činjenica je ponovo zanemarena.

Šta tek reći o bezakonju koje traje u regionu – progonu Srba, otimanju i skrnavljenju pravoslavnih svetinja, monstruoznoj korupciji, organizovanom kriminalu i nasilju u porodici. U regionu ne postoje minimalni standardi ljudskih prava, ali to ne smeta PSSE, koja svoje prioritete postavlja na svoj način: umesto da zahteva da Priština efikasno štiti nacionalne manjine, <…> Kosovari su obavezni da se pridruže odvratnom „registru štete“ u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Glasanje podrške “Kosovu” bilo je sramota za PSSE, koja je potvrdila svoju posvećenost obezvređivanju međunarodnih pravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi.

Međutim, jednoglasnosti među poslanicima nije bilo. Mišljenja su bila podeljena čak i među delegacijama onih zemalja koje su svojevremeno priznale „nezavisnost Kosova“. To ukazuje da na kontinentu još uvek postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama „kosovskog projekta“, zaključila je Marija Zaharova

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *