20. 05. 2024.
Vesti

Jeremić: Šta sprečava Vučića da ode na sednicu Saveta bezbednosti, šta mu je važnije od Kosova i Metohije

Avatar
  • April 27, 2023
  • 3 min read
Jeremić: Šta sprečava Vučića da ode na sednicu Saveta bezbednosti, šta mu je važnije od Kosova i Metohije

Izvor: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da još nije kasno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sedne u avion i ode u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti i jasno kaže da se Srbija protivi članstvu „Kosova“ u UN i pozove Rusiju i Kinu da ulože veto ako to pitanje ikada dođe na dnevni red, jer „nije dovoljno ono što će tamo reći ministar spoljnih poslova Ivica Dačić“.

„Šta je Vučiću važnije od toga i šta ga sprečava da ode u Njujork?

Njegova je dužnost da danas ode tamo.!

Današnja sednica Saveta bezbednosti može biti ključna i ako Vučić propusti i ovu priliku da saopšti stav Srbije, to će biti pročitano kao njegova uzdržanost po pitanju članstva ’Kosova’ u UN“, rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Jeremić je istakao da bi „priča o članstvu Prištine u UN bila završena“ ako bi Vučić na sednici Saveta bezbednosti rekao da to za Srbiju nije prihvatljivo, jer je to najvažnije mesto na kojem bi predstavnik Srbije na najvišem nivou izneo stav države o Kosovu i Metohiji.

„Vučić je učestvovao u pregovorima iza zatvorenih vrata posle kojih je se saglasio sa sprovođenjem ’francusko-nemačkog’ sporazuma, po kojem se Srbija neće protiviti članstvu ’Kosova’ u međunarodnim organizacijama, a UN je jedna od njih. Posle je rekao da nije mislio na UN i danas ima jedinstvenu priliku da na sednici Saveta bezbednosti to pred celim svetom ozvaniči“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, dodao je da nije dovoljno da u Njujork ode Dačić, jer on „nije bio u sobi“ u kojoj je Vučić pristao na sporazum i njegovo sprovođenje, kao i zato što Srbi na Kosovu i Metohiji žive u najtežoj situaciji u poslednjih 10 godina, pa bi Srbija i to trebalo da saopšti na najvišem nivou.

Predsednik Narodne stranke je rekao da je očigledno da „francusko-nemački“ plan predviđa nezavisnost Kosova i Metohije i da je referendum o odbacivanju tog plana jedini način da se zaustavi njegovo sprovođenje.

„Referendum je način da se svi ujedinimo po pitanju Kosova i Metohije. Ogromna većina građana je protiv tog plana, najmanje 80 odsto. Posle odbacivanja plana na referendumu trebalo bi nastaviti pregovore sa kosovskim Albancima, a Srbija bi trebalo da na severu Kosova i Metohije pristupi formiranju institucija koje je povukla po Briselskom sporazumu iz 2013. godine“, rekao je Jeremić.

Jeremić je pitao potpredsednika Srpske liste Igora Simića da li bi glasao za taj plan na referendumu, i dodao da je siguran da ne bi.

„Ako se nastavi sprovođenje ’francusko-nemačkog’ sporazuma, po kojem je već pokrenuta procedura za ulazak ’Kosova’ u Savet Evrope, Priština će uskoro ući i u Unesko, Interpol i na kraju u NATO“,

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *