14. 06. 2024.
Vesti

Vujanović (DVERI): Najmanji broj rođenih beba od Drugog svetskog rata jasan je pokazatelj potpunog kraha populacione politike aktuelne vlasti

Avatar
  • February 7, 2024
  • 2 min read
Vujanović (DVERI): Najmanji broj rođenih beba od Drugog svetskog rata jasan je pokazatelj potpunog kraha populacione politike aktuelne vlasti

Najtužnija vest sa početka nove 2024. godine je ta da se u Srbiji tokom 2023. godine rodilo “najmanje beba od Drugog svetskog rata”, tačnije rođeno je samo 60.813 beba. Poređenja radi, u 2022. godini rodilo se 62.250 beba, što znači da je tokom prošle godine rođeno 1.437 beba manje nego 2022. godine, a što predstavlja pad od 2,3%.

bebe

U isto vreme nažalost, dakle u 2023. godini, broj umrlih u Republici Srbiji je bio 97.098 stanovnika. To znači da je broj umrlih za čak 36.285 veći u odnosu na broj novorođenih i da smo samo u prošloj godini izgubili grad veličine Trstenika ili Vrbasa.

Iako se vlast hvali megalomanskim projektima poput „EXPO 2027“ ili izgradnjom Nacionalnog stadiona, demografske prilike i trendovi pokazuju da na tom stadionu kroz koju deceniju neće imati ko da igra niti da gleda fudbalske utakmice. Ako tome dodamo činjenicu da na desetine hiljada uglavnom mladih ljudi svake godine napusti Srbiju, katastrofalna demografska slika postaje još gora.

Srpski pokret Dveri je kroz svoj program porodične politike, ali i kroz Preporuku Vladi Srbije o preusmeravanju budžetskih sredstava na obnovu porodilišta, dao konkretne predloge u cilju poboljšanja pronatalitetne politike, na šta je aktuelna vlast ostala nema.

Sve to je rezultiralo potpunim krahom populacione politike Vučićevog režima, a dalekosežne posledice tog kraha osetiće, nažalost, niko drugi do sama država Srbija.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *