20. 05. 2024.
Vesti

VUČIĆ: JEDINI KRIVAC ZA SVE ŠTO SE DEŠAVA NA KIM JE KURTI

Avatar
  • September 25, 2023
  • 17 min read
VUČIĆ: JEDINI KRIVAC ZA SVE ŠTO SE DEŠAVA NA KIM JE KURTI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji da je danas jedan od najtežih dana za našu zemlju i narod od 2004. i 2008. godine.

Predsednik Vučić se izvinio građanima što se danas ranije nije obratio ali je trebalo vremena da se sve ispita šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji jutros, juče tokom prepodneva i poslepodneva, kako bi građanima mogao da saopšti istinu i da sa druge strane pripremi teren za donošenje odgovarajućih odluka.

“Oko 2:46 časova grupa Srba sa Kosova i Metohije postavila je dva kamiona kao barikade na severu Kosova i Metohije, zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu ubijen je jedan (kosovski) policajac i ranjeno još jedno lice”, rekao je predsednik Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Kako je dodao, u 8:57 časova administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, a pucnjave i okršaji i dalje traju.

 

Osuđujem ubistvo albanskog policajca, to je izazvao Kurti

Predsednik Vučić izjavio je da osuđuje ubistvo albanskog policajca u okolini manastira Banjska na Kosovu i Metohiji i da se to ničim ne može pravdati, ali da je to plod, kako je rekao, terora premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

 

Predsednik Vučić rekao je da ni na koji način ne želi da pravda ubistvo albanskog policajca niti je to moguće pravdati.

“To je za osudu i to je nešto što nikom nije bilo potrebno ponajmanje srpskom narodu, u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji. I na to nema međutim”, poručio je predsednik Vučić.

Istakao je da je govorio da su moguće situacije poput one u Banjskoj i to i u Njujojku i u Briselu i da je upozoravao da to može da se desi, ali da niko nije želeo to da čuje.

Dodao je da su se pobunili ne Srbi iz centralne Srbije, kako su to lagali u Prištini već Srbi sa Kosova i Metohije,ne želeći više da trpe Kurtijev teror.

“Od 3. novembra kada je Kurti iz Berlina smenio komandira Đurića za region Sever, uspostavljen, u skladu sa članom 9. Briselskog sporazuma, 62 puta su koristili kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu Kosova, 56 etnički motivisana napada na Srbe. Bilo je samo pitanje vremena kada će oni koje policija progoni i koji se stalno kreću na relaciji centralna Srbija i Kosovo i Metohija da bi izbegli hapšenje Kurtijeve policije da učine nešto za sebe i svoje porodice”, rekao je predsednik Vučić.

 

Stradala trojica Srba sa Kosova i Metohije, možda i četvrta osoba

Predsednik Vučić saopštio je da su u sukobu na severu Kosova i Metohije stradala trojica Srba sa Kosova i Metohije, a dvojica teško ranjena, kao i da postoji bojazan da je i četvrta osoba stradala.

U obraćanju građanima rekao da je sasvim izvesno da su stradali od snajperske vatre sa velike udaljenosti, kada to nije bilo neophodno.

Dodao je i to da su Srbi za sat vremena bili u potpunom okruženju i da je sproveden brutalan napad na njih.

 

“Pitali smo se zašto to ne radi KFOR, ali dali su kart blanš Kurtiju da se obračuna sa onima koje nazivaju teroristima, prema našim informacijama”, rekao je predsednik Vučić.

 

Vučić je rekao da će na osnovu praćenja i presretanja biti pokazani i dokazi da je to radila albanska policija.

Rekao je da je za jednu osobu pitanje da li će preživeti jer nisu želeli da mu ukažu pomoć.

“Tonski imamo snimljeno da se albanska policija smeje i govore “pusti ga da umre”. Imamo tonske snimke koji to potvrđuju”, rekao je Vučić.

Naveo je da su oni koristili snajpere i gađali i privatne kuće u Banjskoj gde nikoga nije bilo, samo starci.

Predsednik Vučić je rekao da je deo lica došao do manastira jer su imali dvojicu mladića kojima su želeli da pruže pomoć i da crkva nije ni na koji način umešana.

“Onda je krenula spin revolucija od jutros i svima koji su okrvavili ruke protiv Srbije 1999. godine palo je na pamet da optuže Srbiju”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je pokazao i fotografiju na kojoj je “tam”, a ne oklopno vozilo žandarmerije i istakao da nema veze sa vojskom i policijom.

“O tim lažima sramota me da govorim”, rekao je predsednik Vučić.

 

Kurti nema nijednu drugu želju osim da izaziva sukobe

Predsednik Vučić rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nema nijednu drugu želju osim da izazove sukobe, te da suprotno Briselskom sporazumu ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.

Vučić je upozorio i na specifičnost tretiranja današnjeg sukoba od strane međunarodne zajednice.

“Kada je postojala takva vrsta sukoba u Severnoj Makedoniji svet je to zaustavljao i pravio razgovore i dogovore. Danas su rekli – pobijte ih sve. Kada je Srbija išla u Drenicu da se obračunava sa onima koji su hteli otcepljenje od međunarodno priznate države oni su rekli da su to bili borci za slobodu predvođeni Ademom Jašarijem, a ne teroristi. Samo su izgleda Srbi uvek teroristi”, rekao je Vučić.

To je za nas nauk, da znamo sa kim imamo posla i da znamo šta je to što nam misle te da su svi mogli da ih čuju danas kako govore da je to sve iz Beograda organizovano i kako je to sve Srbija uradila.

“To govori kakve su im namere – od Rota do Felingera koji poziva da Beograd ponovo bude bombardovan, do svih ostalih”.

Savet za nacionalnu bezbednost zasedao je tokom celog jučerapnjeg  dana i da će iskoristiti svoje strpljenje i odgovornost te odluke donositi pažljivo.

“Detaljno ih pripremiti, temeljno ih uraditi i sa tim odlukama izaći pred naše građane i naš narod na Kosovu i Metohiji u danima koji su pred nama”.

Vučić je pozvao  međunarodnu zajednicu da se Zajednica srpskih opština (ZSO) formira, da na severu Kosova Srbi budu policajci što, kako je rekao, znači da se ispune uslovi oko formiranja Zajednice srpskih opština.

“To je jedini način da svi Srbi ne budu proterani sa svojih ognjišta ili da ne bude više sukoba. Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih, i molimo ih da veruju svojoj državi. To je sve što mogu da ih molim. Naše je da iscrpimo sve što možemo, da ne dođe do većeg krvoprolića naše je da pokušamo da sačuvamo mir, ali ako neko misli da nije važno…o tom-potom, kada donesemo odluku obavestiću vas o tome”

Predsednik Vučić pročitao je deo transkripta sa snimka današnjeg dešavanja na Kosovu i Metohiji koji je bio uznemirujuć imajući u vidu ponašanje pripadnika takozvane kosovske policije i rekao da zna kakve su emocije kod ljudi, da ne mora niko o tome da mu govori, i da zna šta bi “ljudi najviše voleli u besu”.

“Ali moja molba za sve je da budemo dovoljno pametni i da mi budemo ti koji ćemo da donosimo odluke, a ne drugi”, rekao je predsednik Vučić.

 

Međunarodna zajednica dala kard blanš za ubijanje SrbaVučić je izjavio da je međunarodna zajednica dala kard blanš za ubijanje kosovskih Srba posle ubistva albanskog policajca u Banjskoj i da niko od njih danas nije radio na deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji.

“Pride ih snajperima jure i ubijaju, što nikada drugde nisu dozvolili na takav način. Da bi time ostavili sever Kosova i Srbe bez muških glava koje bi mogle da se suprostave teroru premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija. To je cela suština“, rekao je predsednik Vučić u Predsedništvu Srbije odgovarajući na pitanje novinara da li je rešenje situacije raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM.

Predsednik Vučić je rekao i da bi najbolje rešenje bilo raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM.

“Bilo bi mnogo bolje i lakše da nema kosovske policije na severu KiM, ali oni nisu hteli to da slušaju. Sada su oni, tobož, najvažniji faktor i to je neko namerno izveo“, poručio je predsednik Vučić.

 

Albanskim portalima nije važno koliko će da lažu, već da svale krivicu

Predsednik Vučić je povodom sukoba na Kosovu i Metohiji i pisanja albanskih portala istakao da njima nije važno šta će i koliko da lažu, već da se krivica za ubistvo albanskog policajca svaljuje na Beograd.

“Dakle nije bilo važno šta će sve da slažu, kako i koliko će sve da slažu, samo je bilo važno da se krivica za ubistvo albanskog policajca, svaljuje na Beograd da bi oni pokazali da su oni u pravu i da imaju svako pravo ovoga sveta da maltretiraju građane sa severa KiM“.

Govoreći o navodima albanskog portala da je ubijen pripadnik Levijatana Pavle Bihali, predsednik Vučić je rekao da je to učinjeno da bi se napravila veza sa Beogradom i dodao da Bihali nije ubijen, već mladić iz Kosovske Mitrovice.

“Objavljivali su i da je među ubijenima i Radomir Počuča, nije ni prišao KiM. Objavili su da u nemirima učestvuju pripadnici Obraza, reč je o notornoj laži. Pustili su informaciju da vernike i monaštvo drže kao taoce, reč je takođe o notornoj laži“, izjavio je Vučić.

Predsednik Vučić je naveo da je bilo i pisanja o napadu na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koji su prema njegovim rečima, bili u skladu sa mantrom Ališe Kerns da se preko SPC prenosi oružje.

“O tome je danas lagao i Aljbin Kurti i svi drugi i primetićete jednu neverovatnu stvar, svaki normalan čovek će da osudi ubistvo i svaka normalna zemlja i svako drugi, kao što i mi činimo“, ukazao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da Prištinu nije interesovao pokušaj Dragiše Galjaka.

“Samo ih pitam šta bi sa Dragišom Galjakom, kako to da se i dalje ne vodi istraga za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka koji je dobio dva metka, zato što ih to ne zanima, zato što ih to ne interesuje, zato što je cela priča urađena i tom brzinom su opkolili Srbe samo da bi se pokazalo kako su u stvari Srbi ti koji su krivci”, ocenio je predsednik Vučić.

 

Plašim se da će biti još lošije, odluke narednih dana

Ovo nije epilog, dovoljno je loše, ali plašim se da će biti još lošije i nisam slučajno rekao da ćemo u danima pred nama donositi odluke.

Predsednik Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara tokom obraćanja u Predsedništvu da li je ovo što se danas dešavalo na severu epilog situacije na Kosovu i Metohiji poslednjih meseci, počevši od učestalog hapšenja Srba, kao i da hitna pomoć nije mogla da dođe do Banjske da pruži pomoć.

Na pitanje koliko je ljudi tamo ugroženo i odsečeno od svega, bez pomoći, Vučić rekao je da o tome ne bi govorio iz mnogo razloga.

“Ovo je sve odgovaralo samo Albancima i onima koji ih podržavaju u protivpravnom antisrpskom delovanju”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić ukazao je na to da su lagali sve vreme i godinu i po dana od početka rata u Ukrajini kako Srbija hoće da ratuje.

“Sve su slagali, a nikada nisu rekli izvini”, .

Predsednik Vučić rekao je i da se za dvojicu stradalih Srba zna da su iz Kosovske Mitrovice, ali da se još proveravaju imena, i izrazio saučešće porodicama.

“Izražavamo saučešće kao i porodici albanskog policajca”.

Predsednik Vučić ponovio je da je za sve kriv Aljbin Kurti.

“Da nije bilo albanske policije, nego da su bili srpski policajci nikada se ništa ne bi dogodilo. Kurti i oni koji ga puštaju da sve to radi”, zaključio je predsednik Vučić.

 

Sve je bilo pripremano, za sat i 20 minuta okupili su 460 specijalaca

Imam informacije da je sve bilo pripremano i dodao da je prema procenama, albanska policija za sat i dvadeset pet minuta okupila 460 sepcijalaca, što ukazuje na to.

“Ali, za sat i dvadeset da to uradite u nedelju, u jutarnjim satima. Njih su rasporedili tačkasto, dizali su dronove za snimke, KFOR je preuzeo na sebe da zatvori mogući izlaz Srbima prema centralnoj Srbiji na 32 ili 33 kote da slučajno niko ne bi uspeo da pronađe spas, a da svi ostali mogu da budu pobijeni”, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić istakao je da će u narednim danima obavestiti javnost o konačnoj odluci Srbije.

 

Nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete

 

Predsednik Vučić poručio je sinoć onima, koji misle da mogu da izvrše pritisak na Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, da se to neće desiti nikada.

“Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Možete sve da nas pobijete. Možete da uradite šta god hoćete. Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo. Nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije, koju ste pravili svim mogućim lažima”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić poručio je da je Srbija uvek spremna za razgovore, ali na priznanje Kosova mogu da zaboravr i ponovio je da je suština pritisaka da Srbija prizna Kosovo.

“To je suština, pritisak na Srbiju ne bismo li priznali Kosovo, da naprave sa dve strane udar na zemlju. Sa jedne strane da imate kompletan NATO sektor u Srbiji koji će da kaže “Ko su ti Srbi, moramo da se ogradimo od njih”. Sa druge strane imate jednako neodgovorne one, koji naravno neće nikada da odu na Kosovo i Metohiju, kada vam ovi lažni rodoljubi, lažni desničari govore “Ajte svi uđite u sukob istog sekunda”, a da ne pričam što su učestvovali u uništenju vojske”

 

Predsednik Vučić ponovio je da su u današnjim sukobima na severu Kosova i Metohije učestvovali samo lokalni ljudi.

“Kakve su laži pričali ko sve prisustvuje iz centralne Srbije, a to bili samo ljudi sa Kosova i Metohije, koji ne mogu da trpe Kurtijev teror. Nema nikakvog opravdanja za ubistvo Bunjakua”

Predsednik Vučić pročitao je transkript razgovora albanskih policajaca sa ranjenim Srbinom.

 

“Policajac se smeje i govori imamo jednog ranjenog pored crkve. Je l’ ti treba pomoć. Treba, treba. Dobro, nije ni toliko hitno, nije šteta da umre”

 

O odlukama vezano za Kosovo i Metohiju u narednim danima

Predsednik Vučić izjavio je da će se odluke u vezi sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji donositi u narednim danima, hladne glave.

“Ceo dan smo analizirali sve i kao što vidite nismo mogli večeras da dođemo sa zaključkom. O odlukama kako i na koji način ćemo tražiti ili štititi naš narod obavestićemo građane u danima koji su pred nama”.

Odgovarajući na pitanje N1, da li ima saznanja otkud Srbima uniforme i oružje, ko ih je naoružavao i davao uniforme, rekao da to nisu uniforme Vojske Srbije, niti policije, i da se mogu kupiti svuda.

“Hvala vam na svim vašim pitanjima jer to upravo odslikava kako to izgleda voditi specijalni rat protiv Srbije. Videli ste insinuacije da je Srbija dala uniforme vojske, policije bilo koga drugog i po kojem je Srbija kriva. To nisu uniforme Vojske Srbije, to nisu uniforme ni policije, uniforme se kupuju svuda na tržištu i nikakav problem ih nije nabaviti”, odgovorio je Vučić

Dodao je i da nikakvog specijalnog oruđa niti oružja nije bilo koje ne može da se nađe bilo gde.

“Ja već mesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda i na severu i svuda i ljudi koji hoće da se organizuju”.

Predsednik Vučić rekao je i da se čuo sa predstavnicima Srpske liste koji su sa svojim narodom.

Na pitanje da li se čuo sa predstavnicima Srpske liste i šta je poruka ljudima na Kosovu i Metohiji, ko će ih zaštititi, te da li je imao komunikaciju sa KFOR-om, odgovorio je:

“Što se tiče ljudi koji su bili zaključani, ne mislim da je veliki problem što su ljudi zaključani, problem je u tome što je albanska policija pucala i po tim kućama i što albanska policija pokuca na ta vrata da bi hapsila Srbe samo zato što misle da u tim kućama postoji neko ko bi mogao da im pruži otpor”

Predsednik Vučić rekao je i da su građani od KFOR-a trebali da dobiju zaštitu pa je nisu dobili, te dodao i da je barikade koje su bile postavljene trebalo KFOR da ukloni jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne policija iz Prištine ili južne Mitrovice.

“Pa je i zbog toga došlo do sukoba u kome je stradao albanski policajac. I sve vi to znate. I da vas sve zajedno pitam šta biste uradili da ste na našem mestu ne biste znali šta da mi odgovorite, niko od vas”

Bezbednosne  službe su radile sve vreme i da su u 16:46 časova skinuli i to što albanski policajci govore.

“Da, radimo, samo što je bilo toliko problema i toliko muka da nismo mogli ranije, jer ja ne mogu da izađem pred narod sa tim što sam pročitao u novinama”, rekao je predsednik Vučić.

Navodeći da je mnogo Srba stradalo za slobodu, Vučić rekao je da Kosovo i Metohija nikada neće dobiti svoju nezavisnost, bar ne od Srbije.

 

Opozicija ni reč nije rekla o Banjskoj, brinu samo za izbore

Vučić je izjavio da se niko iz srpske opozicije nije oglasio povodom događaja u Banjskoj i da misle samo o tome kako će se to odraziti na njih na izborima.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave dela opozicije, posebno Rade Trajković i Zdravka Ponoša zašto se nije odmah oglasio povodom događaja u Banjskoj, i da li država Srbija i cela politička elita čeka da na Kosovu i Metohiji izbije rat pa da se oglasi, predsednik Vučić je rekao da sem što su njemu rekli da gukne, oni sami, kako je rekao, nisu ni guknuli.

“I ništa nisu rekli, ni reč nisu rekli. I to su isti oni koji su hvalili premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i govorili kako nam stiže divni intelektualac. Njihov drug. Sramota me je i da ih komentarišem“

Dodao je da ni sa kim iz medija danas nisu razgovarali, niti su ih interesovali mediji.

“Toliko su brinuli za Srbe i toliko im je žao Srba da jedino što su znali da urade je to kako će na izbore nešto da im se odrazi“, rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu nemačkog poslanika i predsednika spoljno-političkog odbora Bundestaga Mihaela Rota koga je zanimalo kako će naći opravdanje za napad na severu Kosova i Metohije , Vučić je odgovorio da nije tražio nikakvo opravdanje za to, za razliku od njega, koji će, kako je rekao, naći opravdanje i za to što pucaju na srpsku decu na Božić.

“Kao što vidite, ja sam osudio ubistvo albanskog policajca. Što Mihael Rot preko svojih usta nikada ne može da prevali i osudi Albance za bilo šta, čak i kada pucaju na srpsku decu. U tome se razlikujemo. Zahvaljujući njemu, između ostalog, i takvim jastrebovima, i imamo takvu situaciju na KiM“, zaključio je Vučić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *