24. 07. 2024.
Vesti

Vladimir Pajić (PSG) : Sudbina Muzeja automobila pokazatelj odnosa SNS vlasti prema kulturi

Avatar
  • February 8, 2024
  • 2 min read
Vladimir Pajić (PSG) : Sudbina Muzeja automobila pokazatelj odnosa SNS vlasti prema kulturi

“Strašna je sudbina kulture u Srbiji, a slučaj izbacivanja na ulicu Muzeja automobila je najbilji pokazatelj toga. Godinu dana od kako su upoznati sa činjenicom da Muzej mora da napusti prostorije u Majke Jevrosime, ministarka kulture Maja Gojković, tada aktuelni gradonačelnik Aleksandar Šapić i sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić, ništa nisu uradili kako bi se našao alternativni prostor za ovu neprocenjivu zbirku.” rekao je Vladimir Pajić, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana prilikom posete Muzeja automobila koji je prinuđen da napusti prostor.

muzej automobila fb
Nakon završetka procesa restitucije, garaža u Majke Jevrosime, koja je inače i sama utvrđena za kulturno dobro, vraćena je vlasnicima, a 8. februara Muzej je prinuđen da se iseli.

Sudbina zbirke je neizvesna jer Muzej faktički prestaje da postoji i nije poznato gde će završiti važna arhiva i druga građa.

Nije poznato ni zašto Grad Beograd nije ni pokušao da otkupi ovu zgradu.

“Iseljenje sprovode ljudi koji su do sada bili zaposleni u Muzeju i porodica gospodina Bratislava Petkovića osnivača zbirke i nekadašnjeg ministra kulture.

Strašno je što grad nije našao način da ovaj problem reši u interesu kulture i u interesu svojih građana a čelnici su mu se bavili stvarima koje su u interesu njihovih partijskih kadrova.” zaključio je Vladimir Pajić.

Mila Popović: Kako je moguće da gradska uprava ne rešava prostor za Muzej automobila i dovede do toga da će Beograd ostati bez njega?

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *