24. 05. 2024.
Svet Vesti

Učestali napadi dronovima na Moskvu: Prestonica sve ranjivija, Zelenski tvrdi da se “rat vraća u Rusiju”

Avatar
  • July 31, 2023
  • 4 min read
Učestali napadi dronovima na Moskvu: Prestonica sve ranjivija, Zelenski tvrdi da se “rat vraća u Rusiju”

Dok se nastavlja svakodnevno granatiranje ukrajinskih gradova, ni stanovnici ruske prestonice nisu mogli mirno da spavaju prethodnih dana, sudeći prema video-snimcima i izveštajima vlasti. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je oborilo tri drona koja su napala Moskvu, a tom prilikom oštećena je i jedna zgrada koja pripada administraciji ruske vlade.

Dok Kremlj za napad krivi Ukrajinu, iz Kijeva negiraju odgovornost, mada bi se moglo reći da istovremeno i ne kriju zadovoljstvo.

Niko nije povređen, a pričinjena je manja šteta na dve zgrade u moskovskom poslovnom kvartu, prema rečima gradonačelnika Sergeja Sobjanjina, prenela je agencija Rojters. Kako su saopštili iz ruskog ministarstva odbrane, dva drona su oborena u ovom kvartu, dok je još jedan oboren u području Odincovo, takođe u Moskovskoj oblasti.

Jedna devojka iz Moskve rekla je za Rojters da je u trenutku udara bila u jednom od apartmana koje je iznajmila sa prijateljima, kao i da su u jednom trenutku “čuli eksploziju, a zatim su svi odskočili”.

“Bilo je mnogo dima, i nismo ništa mogli da vidimo. Odozgo se video požar”, rekla je devojka koja se predstavila kao Lija. Rojters prenosi i da su se na spratu iznad onog koji je bio napadnut mogli videti delovi prozora, kao i dokumenti koji su leteli na sve strane.

Napadi iza granica Rusije “sve dublji i češći”

Najskoriji napad dronovima bio je četvrti takav ovog meseca a treći prethodne nedelje, prenela je agencija AP, dodajući da to pokazuje ranjivost Moskve dok rat u Ukrajini polako ulazi u 18. mesec.

Američka agencija podseća i da Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad od nedelje, u skladu sa svojom bezbednosnom politikom, ali da se njime iscrtava šablon sve češćih i dubljih napada iza granica Rusije od početka ukrajinske kontraofanzive.

Slično ocenjuje i Rojters, koji piše da, iako nije bilo velike štete, ovakvi napadi ne prijaju ruskim vlastima koje svojoj javnosti tvrde da imaju potpunu kontrolu nad ratom u Ukrajini, koji oni nazivaju “specijalna vojna operacija”.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u noćnom video-obraćanju, nije konkretno pomenuo dronove ali je ipak poslao prilično jasnu poruku.

“Postepeno, rat se vraća na teritoriju Rusije – na simbolična mesta i vojne baze. To je neizbežan, prirodan i apsolutno fer proces”, rekao je Zelenski.

Slično njemu reagovao je i portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat, koji je naveo da je “rat stigao do svih onih ljudi koji su mislili da da ih ne dotiče”. On je dodao i da “nema više diskusije o miru u ruskoj unutrašnjosti, jer su dobili ono što su hteli”.

Što se tiče reakcije iz Moskve, iz Kremlja su rekli da je nedeljni napad na rusku prestonicu bio “znak očajanja nakon ukrajinskih neuspeha na bojnom polju”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ukrajinskim snagama “veoma teško” na terenu, jer im, kako je naveo, “kontraofanziva ne ide uspešno, pa se okreću terorističkim napadima”.

 

Ukrajinski ministar: Biće još ovakvih udara

Pored ovih napada u nedelju, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo i da je oborilo jedan dron na periferiji grada u petak.

Četiri dana ranije, u ponedeljak 24. jula, dva drona pogodila su rusku prestonicu. Jedan od njih je pao u centar grada blizu štaba ministarstva odbrane, na oko tri kilometra od samog Kremlja, dok je drugi pogodio poslovnu zgradu u blizini.

Kako je preneo američki CNN, jedan ukrajinski zvaničnik iz odbrambene obaveštajne agencije je, pod uslovom da ostane anoniman, rekao za taj medij da je za napad koji se dogodio 24. jula odgovoran Kijev. Takođe, ukrajinski ministar digitalne transformacije rekao je da će “biti još takvih udara”.

Napadi na Moskvu nisu jedini za koje Rusija krivi Ukrajinu – ka Kijevu su upućene optužbe i za nedeljni napad na Krim, gde Moskva tvrdi da su oborena 24 drona.

Takođe, ruski zvaničnici tvrde da je Ukrajina kriva i za česte napade u pograničnim oblastima, pa je tako juče guverner Brjanske oblasti rekao da je “ukrajinski udar oštetio farmu svinja i povredio tri osobe”.

 

Izvor:Euronews Srbija, Rojters, AP, CNN

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *