20. 05. 2024.
Lični stav Vesti

Todorović (NARODNA): Kosovo i Metohija je okupirani deo Srbije, neophodna je promena državne politike

Centrala
  • May 16, 2024
  • 3 min read
Todorović (NARODNA): Kosovo i Metohija je okupirani deo Srbije, neophodna je promena državne politike

Potpredsednik Narodne stranke Jovica Todorović izjavio je da bi posle zabrane ulaska patrijarhu srpskom Porfiriju na Kosovo i Metohiju država trebalo da „promeni politiku u odnosima sa EU i SAD“ po pitanju južne srpske pokrajine.

„Ta promena podrazumeva nepristajanje na legalizaciju ’otete teritorije’ i uzurpaciju našeg kulturnog i duhovnog, odnosno verskog nasleđa na toj teritoriji“, rekao je Todorović za „Danas“.

„Ako nije pošteđen srpski patrijarh, šta je ostalo za ljudska prava drugih Srba koji žive na Kosovu i Metohiji ili za nas koji želimo da na Kosovo odemo, da tamo boravimo, da obiđemo naše svetinje? To je i dokaz da politika međunarodne zajednice u rešavanju Kosovskog pitanja nije iskrena i dobronamerna prema srpskom narodu, crkvi i državi“, dodao je Todorović.

Todorović je naveo da očekuje i „oštre ali hrišćanske reakcije“ države Srbije i vernika Srpske pravoslavne crkve.

„To bi trebalo da budu reakcije koje jasno izražavaju našu svest da je Kosovo i Metohija okupirano i da je cilj okupatora proterivanje našeg naroda, pa i naše crkve sa te teritorije, a nikako pretnje upotrebom sile sa naše strane, i izjave mržnje, čak ni prema okupatoru“, rekao je Todorović.

Todorović je dodao da zabrana ulaska jednom verskom poglavaru na teritoriju na kojoj se nalaze najznačajnija svetilišta i drugi verski objekti crkve na čijem je čelu predstavlja „čin nasilja i bahatosti i necivilizacijski čin protivan načelima verske i etničke tolerancije i svim takozvanim evropskim vrednostima, a posebno slobodi kretanja i slobodi veroispovesti“.

Todorović je istakao da „po svim važećim međunarodnim pravnim aktima, a tako je i faktički, vrhovnu vlast na Kosovu i Metohiji imaju u političkom smislu UN i EU, a u vojnom i bezbednosnom Kfor, odnosno NATO“.

„Ta teritorija je i pravno, i de jure pod svojevrsnim protektoratom međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica je prenela pojedine prerogative vlasti na privremene institucije koje biraju pripadnici brojnije etničke grupe na toj teritoriji, odnosno Albanci. Međutim, međunarodna zajednica, UN, EU, NATO, pa i SAD, odgovorni su za sva činjenja i nečinjenja albanskih predstavnika kojima su omogućili da vrše vlast na Kosovu“, naveo je Todorović.

Todorović je rekao da je zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo i Metohiju jasna poruka da su na toj teritoriji nepoželjni i on, i Srpska pravoslavna crkva, i srpski narod, i srpska država, ne samo za Albance i njihovu vlast koju personifikuje Aljbin Kurti, nego i za njihove patrone iz međunarodne zajednice.

„Za nas, koji smo pravoslavni hrišćani po svojoj veri, i Srbi po svojoj nacionalnoj pripadnosti, koji pripadamo crkvi čiji je poglavar patrijarh Porfirije, to ima svoj emotivni i moralni značaj. Mi smo, kao vernici, s pravom povređeni. Vređanje i nipodaštavanje bilo čijih verskih, religioznih ubeđenja i osećanja, jeste jedan anticivilizacijski čin“, dodao je Todorović.

Todorović je dodao da je religijski aspekt ove zabrane vređanje verskih osećanja vernika Srpske pravoslavne crkve, kako onih koji žive na Kosovu i Metohiji, tako i svih drugih zbog značaja kulturnog i verskog, odnosno duhovnog nasleđa naše crkve na toj teritoriji.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *