24. 05. 2024.
Vesti

Tepić: Na neki način zamena za Anketni odbor su izgleda tabloidi koji objavljuju svakakve informacije

Avatar
  • July 21, 2023
  • 4 min read
Tepić: Na neki način zamena za Anketni odbor su izgleda tabloidi koji objavljuju svakakve informacije

“Ono što nas zaista užasava jeste činjenica da mi iz dana u dan u najvećem broju medija pa i sa nacionalnom frekvencijom, u gotovo svim tabloidima čitamo i gledamo šta je radio ubica, kako se osećao i maloletni i ovaj drugi, šta su radili kako su se izjašnjavali, kako su se osećale njihove porodice.

Mi na taj način stvaramo kult ubice i to je nešto što je toliko porazno, ali za apsolutno svakog građanina ove zemlje.

Vi stvarate kult ubice, a sećanje na žrtve ne postoji.

Na neki način zamena za Anketni odbor su izgleda tabloidi koji objavljuju svakakve informacije” izjavila je potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe “Pravac Evropa” Marinika Tepić za Dnevnik Nove S.

 

Tepić je rekla da se kult ubice pravi, a da se ne priča o tome kako škola Vladislav Ribnikar da se preuredi, da sutra postane memorijalni centar, za 40 dana počinje škola, dodala je da je želela da se utvrdi da li je školski sistem spreman, da nemamo odgovore na ključna pitanja, kao i da je htela da predloži inicijativu  da se u medijskoj sferi utvrde preporuke za kampanju “Zločince nikad nećemo pamtiti”, da se svaki osvrt na imena ubica i lica ubica briše.

-Ne može jedan čovek pa makar i predsednik Skupštine da ukida Anketni odbor koji je usvojen u plenumu, dakle velikom većinom narodnih poslanika, naravno ako postoji većina koja ne želi da dolazi, ne želi da učestvuje, ne želi da daje kvorum to je onda potpuno drugo pitanje, onda nema svakako uslova za rad.

To je po meni u ovom momentu jedini način da se demonstrira ono što smo dobili kao saopštenje, niko nije pitan niti konsultovan, samo smo obavešteni. Ne znam kako je odluka doneta, ne zna niko, ali istovremeno želim da kažem da naravno za sve nas iz opozicije je najvažniji stav porodica stradale dece, preživelih, odnosno ranjenih i tu sam sigurna da niko nema nikakvu dilemu.

Tepić je naglasila da bi sačekala do ponedeljka da bi se videlo kako će se još odvijati stvari.

-Imali smo kolegu Olenika koji se već oglasio da ne stoje svi oko te odluke.

Meni je iskreno žao što liči da nije data prilika Anketnom odboru i mislim da je stvarana konfuzija već danima unazad oko toga šta je njegov cilj, njegov cilj nije da bude sud, nije da bude tužilac i nije da bude policija, već je cilj da se utvrde sve one činjenice i okolnosti koje su dovele do dve tragedije i u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u selima oko Mladenovca i to su odgovori na pitanja za koja verujem da ih očekuju i roditelji.

Mi smo prateći zahteve roditelja hteli da ispitamo okolnosti pre nego što su se ove tragedije dogodile.

Kada sam ja lično pominjala da bih pozvala tužilačke organe ili predstavnike policije mislila sam da treba pozvati Natašu Dubak zamenicu tužioca Višeg tužilaštva u Beogradu, ali ne zbog ovog tekućeg postupka nego zbog postupka iz 2020. kada je ubica iz Mladenovca ranije kao maloletnik počinio krivično delo, napao službeno lice, a tužiteljka Dubak odustala od gonjenja.

Imamo uverenje i sumnju da ukoliko bi on tada bio kažnjen da to možda tri godine kasnije ne bi dovelo do ovih ubistava. Ono što mene takođe muči je što izvršioci ovih dela nisu uhapšeni nego su se predali sami, oni su odlučili sami da prekinu krvavi pir, moje pitanje kao roditelja je, da li je naša policija spremna ne samo da privede kada se neko preda, nego i da spreči i šta kao društvo i narodni poslanici možemo da učinimo da do ovakvih stvari više ne dođe.

“Verujem da svi znaju da smo i kroz zahteve protesta “Srbija protiv nasilja” isticali zahteve roditelja. Smatrala sam da nije uputno da imamo sastanke sa roditeljima zato što bih to smatrala direktnim mešanjem u sudske procese s obzirom da se radi o porodicama oštećenih i to je jako senzitivno i jako delikatno” zaključila je Tepić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *