22. 05. 2024.
Vesti

Tadić (Socijaldemokratska stranka) : Rezolucija EP značajan korak u borbi protiv izborne krađe

Avatar
  • February 9, 2024
  • 3 min read
Tadić (Socijaldemokratska stranka) : Rezolucija EP značajan korak u borbi protiv izborne krađe

Socijaldemokratska stranka podržava donošenje rezolucije Evropskog parlamenta (EP) u kojoj se jasno navodi da izbori u Srbiji nisu bili slobodni i pošteni i da članovi EP pozivaju na nezavisnu istragu o izbornim neregularnostima. Pozdravljamo napore naših kolega iz opozicije koji su u EP izneli činjenice u vezi sa izbornom krađom i ukazali na pogubno urušavanje demokratije u Srbiji.

Uprkos tome što je formalno konstituisan novi saziv Skupštine Srbije i što vlast čini sve da legitimiše rezultate pokradenih izbora, jasno je da institucije formirane na temelju krađe glasova naših građana ne mogu imati bilo kakav legitimitet.

 

 

Politički život u Srbiji je u potpunosti blokiran i opstanak demokratije zavisi isključivo od nastavka najsnažnije borbe protiv izborne krađe i ponavljanja izbora u Beogradu i na republičkom nivou. SDS je još pre zatvaranja biračkih mesta na dan izbora ukazala na neregularnosti i od prvog dana je učesnik svih opozicionih akcija u borbi protiv izborne krađe.

 

Tokom cele kampanje smo ukazivali na to da se izbori održavaju u krajnje neregularnim uslovima, a na dan izbora smo ukazali na inženjering izbornih manipulacija u Malom Zvorniku i predsednik SDS Boris Tadić je par sati pre zatvaranja biračkih mesta ispred Arene pozvao na zajedničku borbu opozicije i zajedničko delovanje pravnih timova opozicionih stranaka i pokreta.

sds tadić i šumarac u poseti štrajkačima

U izbornoj noći jasno smo izneli stav da ne priznajemo rezultate izbora.

Nastavljamo borbu za ponavljanje izbora i povratak demokratije u Srbiju, a rezoluciju EP vidimo kao značajan korak u toj borbi.

Međutim, jednako je važno naglasiti da ova rezolucija mora biti isključivo u funkciji borbe za očuvanje demokratije u Srbiji i da ne sme biti upotrebljena kao instrument ucene Srbije u kontekstu rešavanja kosovskog problema.

EU ima priliku da nakon decenije pokaže stvarnu posvećenost podršci evropskim vrednostima u Srbiji i kao snažno proevropski orijentisana stranka izražavamo nadu da ovaj put neće propustiti da to učini i da demokratija neće više biti na oltaru antidemokratskih ucena u svrhu rešavanja pitanja Kosova.

Međunarodna podrška ovoj vlasti u zamenu za servilnost na temi Kosova je doprinela urušavanju demokratije u Srbiji i padu podrške evrointegracijama. Budućnost naše zemlje zavisi od prekida takvog trenda i ova rezolucija budi nadu da će Srbija ponovo imati podršku EU na putu ka članstu kao demokratska i suverena država.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *