24. 07. 2024.
Izdvajamo Vesti

Tadić: Odgovor Ani Brnabić

Avatar
  • February 5, 2024
  • 5 min read
Tadić: Odgovor Ani Brnabić

Gostujući danas u jutarnjem programu na televiziji Pink premijerka Ana Brnabić iznela je niz pogrešnih interpretacija moje izjave u vezi sa skandaloznim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije. U slučaju Ane Brnabić teško je proceniti da li se radi samo o namernom izvrtanju mojih reči ili premijerka i sama veruje u svoje misaone vratolomije. Njenom besmislenom izlaganju svakako je pomogla atmosfera u kojoj nije bilo novinara da je usmeri nekim smislenim pitanjem, jer su na mestu novinara sedeli klimoglavi moderatori njenog monologa.

 

Na samom početku izlaganja Ana Brnabić se pita odakle obraz nama koji ”ništa nismo uradili” na rešavanju ovog slučaja da kritikujemo suđenje pod ovom vlašću, tvrdeći da je Vučić jedini koji je nešto uradio da bi se osvetlilo ovo ubistvo. Iako je pred sobom sve vreme držala moju izjavu, namerno je preskakala deo u kom kažem da sam uložio ogromne napore u rešavanje ovog slučaja i učinio sve što je bilo u mojoj nadležnosti.

Posebno je apsurdno da Brnabić uzdiže ulogu Aleksandra Vučića, budući da je Ćuruvija ubijen upravo u vreme njegovog mandata kao ministra informisanja, dakle pod vlašću čiji je on bio deo i obavljajući delatnost koja je bila u resoru upravo njegovog ministarstva.

Za mene nepoznatim tokovima misli, Brnabić je došla do zaključka da sam ja rekao da nisu postojali pravni osnovi da optuženi budu i osuđeni i da to znači da ja zapravo podržavam oslobađajuću presudu.

Ne bih se trudio da njoj pojašnjavam, ali imam obavezu da pojasnim javnosti koja je izložena ovakvim ispiranjima mozga.

Dakle, rekao sam vrlo jasno da ova vlast, između ostalog, organizuje hapšenja i sudske procese u svrhu rasta popularnosti, a bez dovoljno dokaza da potencijalni počinioci krivičnih dela budu stvarno i osuđeni. Rezultat takvog urušavanja pravne države je da oni budu zapravo oslobođeni. Kao primer takvog manira u toj izjavi naveo sam hapšenje Miškovića. Rezultat tog hapšenja je vrtoglavi rast Vučićeve popularnosti, a Mišković je ne samo oslobođen, već je i dobio ogromnu odštetu koju su platili svi građani Srbije.

Mišković je bio uhapšen na osnovu istrage koja je pokrenuta u vreme našeg mandata i bez ijednog novog dokaza.

Iako bi njegovo hapšenje i našoj vlasti donelo jednak skok popularnosti, očuvanje pravne države nam je bilo iznad političke koristi. Bilo je jasno i tada, kao i u vreme kada je uhapšen, da istraga nije dala dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

To ne znači da nije kriv, već da je istraga trebalo da bude nastavljena.

Ovako, Mišković je danas slobodan čovek zahvaljujući ovoj vlasti, koju je uostalom po sopstvenom priznanju i finansirao u vreme kada su bili opozicija, pa ni ne čudi da su na kraju i on i Vučić postigli ovakav ”vin-vin” ishod.

 

mišković delta

 

Konkretno, što se tiče suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, jasno sam rekao da je proces od samog početka farsa, jer su u samoj optužnici učesnicima podeljene uloge tako da za ono za šta se terete ne mogu biti i osuđeni.

Nejasno je šta tačno Ani Brnabić u tome nije jasno.

Ako se pokreće uz medijsku pompu i gromoglasne aplauze suđenje na osnovu optužnice postavljene tako da može voditi samo oslabađajućim presudama, šta je to drugo nego isključivo politički marketing?

Međutim, rezultat tog marketinga je da su oni koji su zaista imali ulogu u tom ubistvu, sada oslobođeni.

U vreme naše vlasti smo bili usmereni na istragu u kojoj bi bilo prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi odgovorni bili i osuđeni.

Pod ovom vlašću, čiji predstavnici su bili na vlasti i u vreme kada je država ubila Ćuruviju, proces je bio usmeren na to da se kroz manipulaciju ulogama u ovom zločinu dođe do oslobađanja odgovornih.

Bez obzira na to da li je Ani Brnabić sve ovo bilo isuviše komplikovano da razume, iskoristila je svoje interpretacije za brutalni napad na bivšu vlast, za koju je po sopstvenom priznanju ”možda” glasala i te 2012. godine.

I to sve apelujući na to da je potrebno da jedni druge čujemo i da razumemo do kraja šta je neko hteo da kaže.

Nije pomoglo ni to što je i tokom same emisije više puta iznova čitala moju izjavu, pa nemam nadu da će i ovo pojašnjenje pomoći da razume izjavu koju je tako slavodobitno protumačila.

Tadić : Zbog čega su sve televizije sa nacionalnom frekvencijom u isto vreme donele odluku da je problem Mare Halabrin manje vredan objavljivanja(VIDEO)

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *