24. 05. 2024.
Vesti

Stefanović: Naš prioritet mora biti članstvo u EU , usaglašavanje naše spoljne politike sa EU, vođenje dijaloga sa Prištinom i zatvaranje svih otvorenih pitanja,

Avatar
  • October 10, 2023
  • 3 min read
Stefanović: Naš prioritet mora biti članstvo u EU , usaglašavanje naše spoljne politike sa EU, vođenje dijaloga sa Prištinom i zatvaranje svih otvorenih pitanja,

“Moram da kažem da su to tipski Sporazumi i Vlada ih je zaključila mnogo ranije i niko nije mogao da zna da će izbiti rat, odnosno teroristički napad Hamsa na Izarel i ono što je isto tako činjenica je da je vrlo nepovoljno i dodatno komplikovano za Srbiju da vi u ovakvom trenutku usvajate takav Sporazum.

Apelovao sam na kolege iz većine da se danas ne usvaja taj Sporazum jer danas to deluje kao prst u oko ne samo Izraelu nego i celoj međunarodnoj zajednici”

izjavio je Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i predsednik skupštinskog Odbora za spoljnu politiku na čijem dnevnom redu je danas bilo ukidanje viza za nosioce diplomatskih pasoša za Palestinu i upitao da li mi zaista možemo imati bilo koje proverene informacije ko će sutra sa tim pasošem slobodno uštetati u Srbiju, nije u pitanju moj negativan odnos prema Palestini nego je u pitanju objektivan odnos prema ratnom stanju koje se tamo dešava.

 

Stefanović je rekao da je on bio jedini poslanik koji je glasao protiv usvajanja ovakvog Sporazuma.

 

Stefanović je na pitanje da li su sankcije tema za Odbor spoljnih poslova odgovorio da su pretnje sankcijama Srbiji direktna posledica loših, amaterskih i nesposobnih poteza ove vlasti, nešto što bi moralo da se raspravlja u Skupštini Srbije, pa i na Odboru za spoljne poslove.

Moramo zbog građana koji su nas birali da pokažemo da je ova vlast zaustavila evropske integracije, a suprotno su obećali građanima Srbije, da su nas doveli na korak do uvođenja sankcija Srbiji, da su nas doveli na korak do toga da se Srbiji uvedu vize i o tome govore najviši evropski zvaničnici i da su istovremeno pokušavajući da sede na dve stolice u trenutku kada to ne mogu mnogo moćnije zemlje od nas, Srbiju doveli u bezizlaznu situaciju, i bezbednosnu i spoljnopolitičku i ekonomsku.

Ovo je direktan rezultat nesposobnosti, bahatosti i bezobrazluka naprednjačke vlasti koja nas je dovela u situaciju da posle 23 godine razgovaramo o tome da li se Srbiji preti ili će stvarno biti uvede neke restriktivne mere i na koga će se one odnositi.

 

“Ako postavite Ivicu Dačića da vodi diplomatiju vi ćete imati ovakav rezultat, ako postavite Vulina na čelo BIA ili ako postavite Gašića na čelo MUP-a naravno da imate ovu katastrofu i ovaj fijasko na KiM koji je Srbe ostavio na milost i nemilost Kurtija sa jedne i kriminalcima sa druge strane.

Mi iz Stranke slobode i pravde smo upozoravali na ovaj scenario i govorili: guraju nas u izolaciju i nasilje, mnogi su se tada smejali, a govorili smo da Srbija može i treba da uđe u Evropsku uniju do 2030. godine. Dakle, moraćemo rasčišćavati brljotine ove vlasti, moraćemo spašavati Srbiju od restriktivnih mera, pretnjom sankcija i uvođenja viza, moraćemo Srbiju čupati iz ralja izolacije u koju su nas  naprenjaci gurnuli i ono što je najvažnije, šta je naš spoljnopolitički prioritet?

Članstvo u EU u što kraćem roku, usaglašavanje naše spoljne politike sa Evropskom unijom, vođenje dijaloga sa Prištinom i zatvaranje svih otvorenih pitanja, pristup “živi i pusti druge da žive”, naravno bez priznanja nezavisnosti” zaključio je Stefanović.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *