22. 05. 2024.
Vesti

Stefan Jovanović: Vulin mora da bude smenjen, nisu nam bili potrebni Amerikanci da nam kažu ko je on

Avatar
  • July 14, 2023
  • 4 min read
Stefan Jovanović: Vulin mora da bude smenjen, nisu nam bili potrebni Amerikanci da nam kažu ko je on

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da su sankcije SAD protiv direktora BIA Aleksandra Vulina „ogromno poniženje i bruka“ za Srbiju kojom su dovedene u opasnost nacionalna bezbednost i sigurnost građana i da je zbog toga logično da Vulin bude smenjen.

„Strane službe neće sarađivati sa takvim čovekom i time su ugroženi građani Srbije. Reč je o državama koje imaju ozbiljnu institucionalnu memoriju. Ovo je poniženje koje je građanima priredio režim Aleksandra Vučića i koje će imati dalekosežne posledice i kada Vulin više ne bude direktor BIA“, rekao je Jovanović televiziji Nova S.

Jovanović je istakao da je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ i smenjivanje Vulina i da „nije bilo potrebno da Amerikanci kažu ko je on, jer svako u Srbiji zna ko je Vulin i čime se bavi“.  

Poslanik i portparol Narodne stranke je naveo da su sankcije protiv Vulina poruka Vučiću da „znaju kakvi su mu saradnici i kakva mu je vlast“.

„U prethodnom periodu na američku ’crnu listu’ dospeli su biznismeni i Vučić verovatno zna ko bi još mogao da se nađe na toj listi“, rekao je Jovanović.

Upitan o protestima „Srbija protiv nasilja“, Jovanović je odgovorio da je „narod pokazao veliku ozbiljnost i zrelost“, jer je ogroman broj građana izašao na ulice posle dva masovna ubistva i zatražio promene, ali da je njihovi zahtevi nisu ispunjeni i da je „izostao rezultat“.

„Mora da postoji kultura rezultata, kako na strani vlasti, tako i na strani opozicije, jer bi bila greota da jedini rezultat protesta bude rehabilitacija SSP-a. Moramo da se pogledamo i da vidimo zašto zahtevi nisu ispunjeni.

Naravno, vlast je najodgovornija, jer je odlučila da se stavi iznad naroda i da ne ispuni nijedan zahtev građana, ali i mi u opoziciji moramo da vidimo da li smo uradili sve što je potrebno da bi zahtevi bili ispunjeni. Ne možemo da dozvolimo da ovoliki narod šeta ulicama, a da se ništa ne promeni“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da je opozicija tokom skupštinske rasprave dokazala da postoji politička odgovornost ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića za dva masovna ubistva, ali da „vlast nije imala sluha da ga smeni“.

„Ne sme, međutim, rezultat da bude samo to što smo bili vidljiviji na RTS-u tokom skupštinske rasprave.

Ne može opozicija da meri učinak po tome da li se više vidi na javnom servisu ili na nekoj drugoj televiziji. Građani su tražili smenjivanje Gašića, a vlast se oglušila o taj zahtev“, rekao je Jovanović.

„Svakako se postavlja pitanje i odgovornosti ljudi iz opozicije.

Moramo da sednemo i da sagledamo kako ćemo dalje, jer je ovo prekretnica.

Prvo da vidimo kako da se ispune zahtevi građana, pa tek onda da razgovaramo o izborima.

Ne može rezultat protesta da bude da opozicija dobije nekog poslanika više u skupštini, a da se ništa ne promeni. Rezultat protesta mora da bude ispunjenje zahteva“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da politika mora da podrazumeva principe i karakter, i da se zna „sa kim se sarađuje i kako se sarađuje“.

„Nisu svi u bloku koji šeta, ima i drugih političkih stranaka koje nisu uključene, i parlamentarnih i vanparlamentarnih, moramo da razmišljamo o svima, jer mora da bude rezultata. Građani su pokazali ozbiljnost kakvu moraju da pokažu i političari“, zaključio je Jovanović.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *