22. 05. 2024.
Vesti

SSP: RIK odlučio da se izborni materijal u vrednosti od 95 miliona dinara nabavi direktnim pregovorima, bez objavljivanja javnog poziva!

Avatar
  • October 12, 2023
  • 2 min read
SSP: RIK odlučio da se izborni materijal u vrednosti od 95 miliona dinara nabavi direktnim pregovorima, bez objavljivanja javnog poziva!
Baš uoči najavljenih izbora donete su tri problematične odluke radnih grupa Republičke izborne komisije (RIK) koje danas u 15h treba da se nađu i na dnevnom redu nove sednice RIK-a.
Većinom glasova članova vladajuće koalicije Radna grupa RIK-a za finansije odlučila je da se izborni materijal u vrednosti od 95 miliona dinara nabavi direktnim pregovorima – bez objavljivanja javnog poziva, iako Zakon o javnim nabavkama prepoznaje i druge brže postupke gde se upućuje javni poziv, što odmah otvara prostor za sumnju u malverzacije i zloupotrebe.
 Dodatne dve problematične odluke usvojila je i Radna grupa RIK-a za normativne poslove, odnosno odbila predlog predstavnika Stranke slobode i pravde da se uputstvom standardizuje formular zapisnika o radu biračkog odbora.
S obzirom na prošlogodišnju izuzetno lošu izbornu praksu kada su primedbe članova biračkih odbora – dakle sva kršenja zakona koja se primete na biračkom mestu – upisivala na odvojenom papiru i koji je bio samo prilog zapisniku, znamo da je taj papir sa primedbama često sklanjan, “gubio se” i na taj način je ko zna koliko netačnih rezultata legalizovano zbog “nestanka” papira sa primedbama o kršenju zakona.
Stoga smo insistirali da primedbe budu sastavni deo zapisnika i da se to unese u zvanično uputstvo, a ne da budu na posebnom i “nestajućem” papiru, ali članovi vladajuće većine su to odbili.
 Odbijen je i predlog SSP-a da se izbaci odredba koja omogućava spajanje više postupaka po prigovorima u jedan postupak i donošenje jedne odluke. Time je sprečeno da lokalne izborne komisije koje će sprovoditi izbore spajaju sve prigovore u jedan, što će sada moći masovno da rade na osnovu njihovog sopstvenog tumačenja. Očigledno je da RIK preuzimanjem sada hoće svim lokalnim izbornim komisijama da ukaže da treba da se služe kolektivnim odbijanjem prigovora.
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *