24. 07. 2024.
Vesti

SRCE: „SPEKTAKULARNI“ RAST ZBOG STVARNO SPEKTAKULARNE INFLACIJE

Avatar
  • July 22, 2023
  • 2 min read
SRCE: „SPEKTAKULARNI“ RAST ZBOG STVARNO SPEKTAKULARNE INFLACIJE

Povodom najava o spektakularnom rastu BDP-a i najvećem rastu plata i penzija u istoriji Srbije, Srbija Centar – SRCE ukazuje da građani sve više gube bitku sa cenama.

Pad životnog standarda potvrđuje i zvanična statistika (RZS), koja od početka godine beleži pad prometa u trgovini na malo.

Populistički ekonomski model vlade Ane Brnabić sve brže dospeva na naplatu, te je neophodno naći funkcionalna rešenja.

Fiksni kurs dinara naizgled je čvrst pokazatelj ekonomske stabilnosti, posebno u narodu koji je decenijama stabilnost plate merio kroz njen iznos u evrima.

Međutim, osim što služi Vladi i Predsedniku da se pohvale koliko su porasli BDP i plate i penzije u evrima, danas fiksni kurs guši privredni rast.

Tako je zbog ovakvog kursa samo u 2022.g. spoljnotrgovinski deficit povećan za 61% (RZS). Uz procenjeni privredni rast od 2%, BDP Srbije bi sa 60 milijardi evra trebalo da poraste na 61,2 milijarde. Toliko o spektakularnosti, sve ostalo do 69 milijardi evra (procenjeni BDP Srbije za 2023.g.) je inflacija.

I dok se ministar Mali hvali kako je javni dug pao na 50,5% BDP-a, on je realno porastao za vreme SNS-a sa 15,5 na preko 36 milijardi evra.

Zahvaljujući visokoj inflaciji i nepromenjenom kursu, izgleda da udeo javnog duga u BDP-u pada, međutim kada se isključe efekti inflacije realni teret javnog duga je daleko veći. Čak je i parametar kojim se ministar Mali najviše hvali, pokazatelj neuspešnosti Vlade Ane Brnabić u upravljanju javnim dugom. U vreme tzv. najveće pljačke i devastiranja srpske ekonomije, kako je optuživana prethodna demokratska vlast, javni dug je bio 46,2% BDP-a i nikada se nije spustio na ovaj nivo za vreme SNS vlasti.

Da li je rast životnog standarda realnost ili iluzija, najbolje vide građani kada odu u prodavnicu i shvate da su za više para kupili manje proizvoda. Srbija Centar – SRCE se zalaže za hitnu promenu ekonomske politike, dok dalje zabijanje glave u pesak i iskrivljavanje ekonomskih parametara može dovesti samo do pada proizvodnje, a onda će uslediti masovna otpuštanja i mnogo veći sunovrat životnog standarda.

Gortan Joksimović

Resorni odbor za ekonomiju

Srbija Centar – SRCE

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *