24. 07. 2024.
Vesti

SNS planira nove izbore u Beogradu: U igri su dva datuma

Avatar
  • February 14, 2024
  • 4 min read
SNS planira nove izbore u Beogradu: U igri su dva datuma

Izbori u Beogradu biće ponovljeni u maju i kako za sada stoje stvari, održaće se odvojeno od redovnih lokalnih izbora koji su planirani za jun mesec, saznaje Nova.

Prema informacijama portala Nova.r,s u Srpskoj naprednoj stranci uveliko traju pripreme za izbore u glavnom gradu Srbije, a kao potencijalni datumi za njihovo održavanje pominju se 12. ili 19. maj ove godine.

Šta se krije iza odluke o održavanju izbora

Iako je delovalo da će Srpska napredna stranka gotovo sigurno formirati većinu sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima, Socijalističkom partijom Srbije i delom odbornika sa liste “MI-glas iz naroda” Branimira Nestorovića, sve se promenilo nakon Rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj su posebno apostrofirani izbori u Beogradu zbog ogromnog broja nepravilnosti (u prvom redu zbog prijavljivanja fantomskih birača na fiktivne adrese) koje su direktno uticale na izborni rezultat u prestonici Srbije i raspored odbornika u Skupštini grada.

 

“To bi bila jedna vrsta dogovora u kojem mi ( SNS prim.aut) prihvatamo ponavljanje izbora, a da se zauzvrat ne produbljuje priča o međunarodnoj istrazi, već da se sačeka izveštaj ODIHR-a i njihove preporuke za unapređenje izbornog procesa.

 

I sam predsednik Vučić je rekao da je vlast spremna da implementira preporuke koje stignu od te međunarodne institucije, ali je zahtev da stranci ne traže ništa mimo onoga što ODIHR bude tražio”, objašnjava sagovornik.

 

Kako će naprednjaci doći do novih izbora u Beogradu?

 

Na pitanje “Nove” na koji način će se doći do novih izbora u prestonici i da li će se iskoristiti izgovor da ne postoji većina u gradu zbog toga što je lista Branimira Nestorovića odbila saradnju sa vladajućom strankom, naš sagovornik ističe da postoji razlog zašto takav scenario neće biti ostvaren.

mi branimir nestorović

 

“Ukoliko se konstituiše gradski parlament i niko ne napravi većinu, morao bi da se formira novi Privremeni organ u kojem bi opozicija imala više članova, pa tako i većinu. Zbog toga se traži pravni način da se zadrži trenutni Privremeni organ (čine ga dva člana SNS, jedan član SPS i dva predstavnika ‘Srbije protiv nasilja’) do održavanja novih izbora”, ističe izvor.

Na pitanje na koji način bi to moglo da se izvede, sagovornik Nove odgovara da je prvi korak ka tome odluka naprednjaka da se ne pojave 19. februara za kada je zakazana sednica na kojoj bi trebalo da se konstituiše gradski parlament.

“Ukoliko ne dođe do toga u zakonskom roku, kreću da teku rokovi za formiranje većine i konstituisanje novog saziva koji ističu u drugoj polovini marta. Ako se ne formira većina, što je sada sve izvesnije, biće raspisani novi izbori u Beogradu”, navodi on.

Naime, da bi se gradska skupština konstituisala potrebno je da se izaberu predsednik skupštine i sekretar, a zatim u roku od mesec dana i gradonačelnik. Ukoliko se to ne desi, u roku od mesec dana, Vlada imenuje Privremeni organ, koji ne može da postoji duže od dva meseca, što se uklapa sa planom naprednjaka da izbori u Beogradu budu u maju mesecu.

Izbori će biti odvojeni od lokalnih

Izvor “Nove” navodi da će izbori u glavnom gradu Srbije neće biti spojeni sa lokalnim, što će takođe biti predstavljeno kao ustupak opoziciji.

“Pošto oni traže održavanje izbora u Beogradu, ovo će biti prilika da se fokusiraju na glavni grad i pokažu da li imaju podršku”.

Na našu konstataciju da se ovakva odluka može tumačiti i kao namera vlasti da ponovo dovede birače iz drugih delova Srbije da glasaju, on odgovara:

“Vidite, imaćemo ponovo međunarodne posmatrače koji će biti pozvani da prate izborni proces mnogo pre samog glasanja. Niko ne sumnja da će SNS imati dobar rezultat”, ističe izvor Nove.

Podsetimo, po okonačanju izbora, 17. decembra, najveća pažnja bila je usmerena ka Beogradu usled velikog broja nepravilnosti koje su uticale na rezultat glasanja.

Opozicija, strani i domaći posmatrači, međunarodne institucije, kao i deo civilnog društva, isticali su da izbori u najvećem gradu u Srbiji ne održavaju izbornu volju Beograđana, s obzirom na to da je veliki broj ljudi bio sa fiktivnim mesto prebavilišta, te da su mnogi od njih organizovano dovoženi na glasanje iz ostatka Srbije, Republike Srpske i Hrvatske da bi glasali na lokalnim izborima.

Presudan uticaj, čini se, imala je Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji u kojoj se izražava velika sumnja u legitimitet pobede SNS u Beogradu.

Izvor: https://nova.rs/

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *