14. 06. 2024.
Vesti

Simić (Solidarnost): Toaleti u zemunskoj školi se raspadaju zbog korupcije SNS-a

Avatar
  • December 5, 2023
  • 2 min read
Simić (Solidarnost): Toaleti u zemunskoj školi se raspadaju zbog korupcije SNS-a

Roditelji čija deca pohađaju Osnovnu školu „Gornja Varoš“ u Zemunu pokrenuli su peticiju kako bi rešili problem sa kojim se njihova deca i zaposleni u ovoj školi suočavaju već treću godinu. Toaleti u ovoj školi su u toliko lošem stanju da mnoga deca izbegavaju da ih koriste saopštila je Ana Simić koordinatorka Političke platforme Solidarnost za Zemun i kandidatkinja za gradsku odbornicu liste „Srbija protiv nasilja“.

Kako roditelji navode, u toaletima su neispravni vodokotlići, vrata su razvaljena, a zarđale kanalizacione cevi stvaraju toliko neprijatne mirise da deca izbegavaju odlaske u toalet, trpe ili odlaze kući da bi obavili osnovne potrebe.

Škola je godinama na programu za adaptaciju, a roditelji su, svesni da problemi od kojih zavisi zdravlje njihove dece, rešili da sami preuzmu inicijativu, i svoju peticiju su uputili institucijama od Narodne Skupštine preko gradonačelnika Beograda, Sanitarne inspekcije i predsednika Opštine Zemun.

„Nažalost, u ovim institucijama već godinama, ako ne i decenijama, sede ljudi koji temeljito rade na urušavanju javnih dobara, pa tako i obrazovnog sistema. Videli smo nedavno, na zaprepašćujućim podacima koje je objavio BIRN, kako naša Vlada poklanja iznose veće od godišnjih budžeta naših škola fantomskim organizacijama za tobožnje programe namenjene deci i mladima. Dok direktori i direktorke škola biraju da li će sa skromnim školskim budžetima popraviti toalete, zameniti stolariju ili obezbediti adekvatno grejanje učionica, milioni evra se prelivaju u džepove pojedinaca bliskih vladajućoj partiji, dok kadrovi te iste partije odobravaju sredstva i izveštaje za nepostojeće projekte“, izjavila je Simić.

Ona je dodala da je to razlog zašto ceo naš obrazovni sistem podseća na opisani toalet iz Osnovne škole „Gornja Varoš“ u Zemunu, a za njegov opstanak postaju odgovorni tek malobrojni pojedinci, roditelji, nastavnici i direktori koji crpe poslednje rezerve ličnog entuzijazma prema deci, vaspitanju i obrazovanju.

„Ovaj režim je imao više prilika za popravni ispit i svaki put je pao. Vreme je da, i u obrazovanju i u politici, prestanemo sa negativnom selekcijom i da od 17. decembra damo priliku dobrim đacima, onima koji su spremni da rade za dobrobit svih, a pogotovu naše deceprotiv nasilja i korumpiranosti ove vlasti“, zaključila je Simić.

Ana Simić (Solidarnost): Deca imaju pravo na kej i rekreaciju

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *