22. 05. 2024.
Vesti

Sednica PS Saveta Evrope o članstvu tzv. Kosova: „Srbija će razmotriti da li ostaje u organizaciji“

Centrala
  • April 17, 2024
  • 2 min read
Sednica PS Saveta Evrope o članstvu tzv. Kosova: „Srbija će razmotriti da li ostaje u organizaciji“

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) na prolećnom zasedanjurazmatrala je preporuku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i usvojila je taj predlog. Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Biljana Pantić Pilja izjavila je tokom sednice da će Srbija razmotriti da li će ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava.

“Gospođo Bakojani, čestitam vam jer ćete ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve zakone na kojima je ova institucija zasnovana”, rekla je Pantić Pilja obraćajući se izvestiocu za prijem tzv.Kosova u Savet Evrope Dori Bakojani.
“Primate nešto što nije država, kršeći sve procedure”, rekla je ona.

Samo evropska zemlja koja poštuje vladavinu prava, manjinska prava, može postati član SE, podsetila je Pantić Pilja.
Ona je govorila o brojnim primerima kršenja prava Srba na KiM.

“Zašto ne govorite o pravima Srbima? Kurti sprovodi progon i gotovo 14 odsto Srba je napustilo KiM. Srbi doživljavaju etničke napade a vi ne marite, prištinske vlasti hapse, plene, pucaju na Srbe”, istakla je Pantić Pilja.
“Ovo što radite je presedan kojim otvarate Pandorinu kutiju. Pokazujete da teritorijalni integritet vam ne znači ništa”, istakla je šefica srpske delegacije.

KiM će uvek biti deo Srbije, mi smo mala zemlja, ali se nikada nećemo predati, dodala je ona.
“Razmotrićemo da li ćemo ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava”, rekla je Pantić Pilja i završila izlaganje rečenicom na srpskom: “Živela Srbija”.

Pratite sednicu iz minuta u minut preko linka: https://sputnikportal.rs/20240416/parlamentarna-skupstina-saveta-evrope-danas-razmatra-zahtev-pristine-za-prijem-u-clanstvo-1171150547.html

 

foto: Sputnik

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *