24. 05. 2024.
Vesti

Sanda Rašković Ivić: Glavne teme u izbornoj kampanji biće odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana i zabrana iskopavanja litijuma

Avatar
  • October 2, 2023
  • 2 min read
Sanda Rašković Ivić: Glavne teme u izbornoj kampanji biće odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana i zabrana iskopavanja litijuma

Potpredsednica i poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da će odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana za nezavisnost „Kosova“ i zabrana iskopavanja litijuma biti dve glavne tačke na kojima će Narodna stranka insistirati u predizbornoj kampanji.

„To su glavne stvari, pored ekonomskih tema, poboljšanja standarda građana i kolonizacije Srbije, koje ćemo takođe zastupati u kampanji“, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Nova S.

Sanda Rašković Ivić navela je da Narodna stranka nije potpisala sporazum prozapadnih opozicionih stranaka jer se u tom dokumentu ne pominju Kosovo i Metohija, što je ključni nacionalni interes, i rudaranje litijuma.

„To nas je nateralo u apstinenciju od potpisivanja tog dogovora“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je istakla da opozicione stranke ne bi trebalo da se međusobno napadaju i izbornoj kampanji.

„U kampanji će svako će iznositi svoje političke stavove. Neke opozicione stranke smatraju da je ’franusko-nemački’ sporazum dobra osnova, a mi smatramo da je to štetočinski sporazum i to se mora reći. Napravili su zakon o rudarenju u kojem je sve okruglo pa na ćoše, a mi smo jasno protiv iskopavanja litijuma i to moramo reći. Nije to napadanje“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je podsetila da je Narodna stranka zajedno sa partijama državotvorne opozicije zatražila zakazivanje sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji po hitnom postupku.

„Na toj sednici poslanici PSG, SSP ili DS su mogli da govore o ’francusko-nemačkom’ sporazumu kao o nečemu dobrom i niko im to ne bi branio“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je navela da je „francusko-nemački“ plan nastavak Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji je „izgurao Srbiju sa severa Kosova i Metohije“, a potom je došao Vašingtonski sporazum, dok su u međuvremenu kosovskim Albancima predat međunarodni telefonski pozivni broj, elektroenergetski sistem…

„Posledica sprovođenja tog plana bila bi nezavisnost ’Kosova’“, zaključila je Sanda Rašković Ivić. 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *