24. 05. 2024.
Svet Vesti

Reakcije iz sveta na dešavanja u Izraelu

Avatar
  • October 8, 2023
  • 2 min read
Reakcije iz sveta na dešavanja u Izraelu

Nakon najkrvavijeg sukoba na tlu Izraela u zadnjih nekoliko godina, počele su da pristižu reakcije iz sveta na jučerašnji početak novog sukoba:

Izrael smatra Iran odgovornim za napad Hamasa na Izrael, izjavio je ambasador Izraela u Ruskoj Federaciji.

Američki predsednik Džo Bajden je snažno podržao Izrael u svetlu jučerašnjih sukoba, navodeći da će Izrael dobiti od resursa sve što mu je potrebno da okonča sukob.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na društvenoj mreži X (Tviter): “Osuđujemo užasne napade na Izrael. Jevrejski narod je kroz istoriju preživeo veliku patnju i zato Izrael zaslužuje miran i bezbedan život. Danas, više nego ikada pre, svetu je potrebno da Izraelci i Palestinci zajednički stanu na put nasilju.”

Egipatski posrednici su izjavili da će se u slučaju bilo kakve kopnene vojne intervencije na pojas Gaze, Hezbolah pridružiti borbi sa severa.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara je izjavilo da je Izrael jedini krivac zbog novih sukoba, zbog stalnih kršenja prava Palestinaca.

Jemenu je narod izašao na ulice glavnog grada u znak podrške Palestincima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio nedvosmislenu podršku Izraelu u novonastalom sukobu sa Hamasom.

Iranski parlament je podržao napade Hamasa i masovno skandirao “Smrt Americi!”

Saudijska Arabija primećuje u zvaničnom saopštenu da je napad Hamasa došao posle dugotrajnog kršenja svih prava Palestinaca i smatra Izrael odgovornim za jučerašnja dešavanja.

Podeli:
Napad na Izrael
Sledeća vest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *