24. 07. 2024.
Vesti

Reakcija Saudijske Arabije na zahtev Amerike u vezi Irana: Dobrodošli, ali zakasnili ste!

Avatar
  • May 17, 2023
  • 2 min read
Reakcija Saudijske Arabije na zahtev Amerike u vezi Irana: Dobrodošli, ali zakasnili ste!
Autor: Terazije.rs
Arapski mediji u svetlu brojnih poseta američkih zvaničnika Saudijskoj Arabiji u prethodnim nedeljama pišu da su SAD od Saudijaca tražile da razmotre ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa i jačanje veza sa Iranom, međutim saudijske vlasti su to odbile.
Visoki američki zvaničnici među kojima je i Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena, u prethodnim nedeljama u više navrata su posetili Rijad i sastali se sa prestolonaslednikom saudijskog trona Muhamedom bin Salmanom.
Kako bi probali da povrate decenijsku blisku saradnju sa ovom arapskom zemljom SAD su u poslednje vreme poslale izrazito veliki broj izaslanika u Rijad, u toj meri da pojedini arapski mediji takve pokušaje ocenjuju kao očajničke. Prema njihovim navodima, Saudijski zvaničnici su Amerikance dočekali uz dobrodošlicu, ali i komentar da su ipak zakasnili.
Ove vesti dolaze nakon što su Saudijska Arabija i Iran ponovo uspostavili diplomatske uz posredstvo Kine.
Ovakav rasplet događaja predstavlja veliki diplomatski uspeh Kine koja je na taj način ojačala svoj uticaj u regionu, u isto vreme dovodeći u pitanje vodeću ulogu SAD na Bliskom istoku.
Iran i Saudijska Arabija prekinuli su diplomatske odnose 2016. godine. Uzrok tome je bilo pogubljenje vodećeg šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji, a što je izazvalo talas protesta u Iranu, zemlji u kojoj šiitski muslimani čine apsolutnu većinu stanovništva, tokom kojih je došlo i do upada demonstranata u saudijsku ambasadu u Teheranu.
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *