24. 05. 2024.
Lični stav Izbori 2024 Vesti

Ratković (Biramo Zemun): Ne želimo da se prepustimo samovolji onih koji ruše naše komšiluke

Centrala
  • May 16, 2024
  • 2 min read
Ratković (Biramo Zemun): Ne želimo da se prepustimo samovolji onih koji ruše naše komšiluke

Veliki problem Zemuna, naročito starog dela grada koji je u velikoj meri i zaštićen kao kulturno-istorijska celina, je pritisak građevinskih investitora koji u svakoj lokaciji vide dobru priliku za sticanje profita. Tome doprinosi i opštinska vlast koja ne čini dovoljno da zaštiti staro jezgro grada niti išta radi kako bi se prostor zaštite arhitektonske i kulturne baštine proširio a time i doprinelo kvalitetu života i turističkoj ponudi Zemuna.

„Ne želimo da se prepustimo samovolji onih koji ruše naše komšiluke i podižu zgrade zarad ličnog interesa“, izjavio je Ilija Ratković, kandidat koalicije Biramo Zemun za opštinskog odbornika.

On dodaje da su u koaliciji Biramo Zemun jednoglasni po pitanju razvoja grada – oni biraju Zemun koji će se razvijati, ali i čuvati za dobrobit svih njegovih stanovnika.

„Neophodno je da opštinska vlast u saradnji sa građanima izvrši pritisak na gradske i državne institucije kako bismo zaštitili Staro jezgro Zemuna i hitno stvorili nove zaštićene celine u Gornjem gradu i Novom Gradu, odnosno istorijskom Francstalu“, rekao je Ratković.

U Biramo Zemun kažu i da Zemun mora ostati otvoren grad za sve koji u njemu žele da žive i da se tu dosele. U tom smislu je potrebno i unaprediti stanogradnju – kako kažu – prostornih kapaciteta ima, kao i lokacija na kojima se mogu praviti nove zgrade i naselja. Ali to sve mora biti kontrolisano i u interesu javnosti a ne samo investitora pa se u tom smislu mora voditi računa i o očuvanju indetiteta Zemuna.

„Želimo da sačuvamo identitet našeg grada, da budemo brana uništavanju zemunske jedinstvene arhitekture kojom se svi ponosimo. Biramo da se borimo za Zemun koji će se razvijati, ali i čuvati za dobrobit svih njegovih stanovnika“, zaključio je Ratković.

Lista Biramo Zemun, koja će biti na br. 8 na listiću za glasanje za lokalnu skupštinu je sastavljena od Zeleno-levg fronta, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Ekološkog ustanaka, Novog lica Srbije i Političke platforme Solidarnost.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *