24. 05. 2024.
Svet Vesti

Rat na teritoriji Izraela!

Avatar
  • October 8, 2023
  • 2 min read
Rat na teritoriji Izraela!

Juče u cik zore, prema izvorima iz Hamasa, skoro 5000 raketa je ispaljeno sa teritorije Gaze na ciljeve u Izraelu. Gađani su civilni i infrastruktuni objekti. Kombinovani napad je iznenadio i preopterio čuvenu PVO Izraela “Gvozdenu kupolu” (Iron Dome) napravivši ozbiljnu štetu na celoj teritoriji pogođenoj udarom.

 

https://youtube.com/shorts/_dOryDAg0kc

 

Zatim je Hamas uspeo visoko pokretnim jedinicama na motorciklima, paraglajderima i džipovima da prodre do 30km u teritoriju Izraela i onesposobi Izraelske vojne baze i punktove, nanevši ozbiljan udar tada uspavanim jedinicama izraelske vojske.

Stotine Palestinaca je prešlo uništena utvrđenja i ušlo na teritoriju koju kontroliše Izrael. Po prvi put u istoriji, naoružani Palestinci su se našli u izraelskim gradovima, zauzimajući položaje. U prvom naletu eliminisano je do 100 izraelskih vojnika na svim lokacijama, a zaplenjeno je i uništeno do 30 komada izraelskih transportnih i borbenih vozila Hamvi, M113, kao i tenkovi Merkava.

https://rumble.com/v3nvr2y-napad-hamasa-na-izrael-07.10.23..html

Takođe je zarobljeno oko stotinu izraelskih vojnika i civili i odvedeno u pojas Gaze u zarobljeništvo.

Palestinski izvori navode da će ti zarobljenici biti zamenjeni za palestinske militante koji su u toku jučerašnjeg dana zarobljeni od strane specijalnih jedinica izraelske vojske.

Zatečena vlada Izraela je naredila stanovnicima da se zaključaju u domovima, dok je naređena mobilizacija uz prve vazdušne udare izraelske avijacije na ciljeve u pojasu Gaze. Izraelska vojska objavila je ratno stanje tek nekoliko sati posle zauzimanja širokog pojasa izraelske teritorije od strane palestinskih militanata.

 

Najveće iznenađenje za izraelske jedinice su bili kvadrokopteri koji su ispuštali granate na oklopna vozila a zatim i paraglajderi. U toku dana palestinski militanti su uhapsili brigadnog generala Nimroda Alonija.

Druga najveća izraelska elektrostanica Rotenberg je završila u plamenu posle raketnog udara Hamasa.

Izraelska policija je prijavila infiltraciju militanata ukupno u 14 okruga.

Ukupno je u toku dana život izgubilo 161 Palestinaca uz 930 ranjenih, dok na strani Izraela je poginulo 100 Izraelaca uz 740 ranjenih.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *