22. 05. 2024.
Vesti

Radmila Vasić: Udžbenici moraju biti besplatni za sve učenike u našoj zemlji

Avatar
  • July 7, 2023
  • 2 min read
Radmila Vasić: Udžbenici moraju biti besplatni za sve učenike u našoj zemlji

Poslanička grupa Srpski pokret Dveri-Patriotski blok predala je Zahtev Vladi RS da donese odluku o dodeli besplatnih udžbenika i udžbeničkih kompleta za sve učenike na teritoriji Republike Srbije i da donese odluku o dodeli jednokratne pomoći roditeljima u iznosu od 20.000 dinara za svakog učenika posebno 1. septembra ove godine.

Imajući u vidu da je Grad Beograd, na sednici koja je održana 20. juna 2023. godine, doneo ovakvu odluku, pozivamo Vladu RS da na prvoj narednoj sednici Vlade donese istu odluku koja bi pokrila čitavu teritoriju Srbije i kojom bi sva deca dobila besplatne udžbenike i komplete koji su im neophodni za školu.

Takođe, pozivamo Vladu Republike Srbije da donese odluku i 1. septembra 2023. godine izdvoji po 20.000 dinara novčane pomoći za svako dete školskog uzrasta.

Zalažemo se za zakonito i domaćinsko raspoređivanje novca iz budžeta koji bi prvenstveno trebao da bude namenjen za rešavanje nagomilanih problema običnih građana, a da sada strane firme budu po strani i da je do sada previše novca iz budžeta potrošeno na pogrešan način.

U budžetu prvenstveno mora da bude novca za naše porodice, za besplatno školovanje, za obezbeđivanje osnovnih uslova za život, sigurno i mirno detinjstvo svoj deci Srbije i da nemamo gladne i siromašne porodice.

Zbog velike globalne ekonomske, finansijske i energetske krize, visoke inflacije i velikih poskupljenja, naše porodice jedva sastavljaju kraj sa krajem i svaka pomoć države će im dobro doći.

Osim zahteva za besplatno školovanje, koje podrzumeva i besplatne udžbenike, zalažemo se i za stvaranje pozitivnih uslova za povećanje nataliteta, za veću sigurnost i bezbednost dece na svakom mestu, za vaspitno-obrazovni sistem u školama koji će decu usmeravati u pozitivnom smeru, učiti ih tradiciji, veri, rodoljublju, poštovanju starijih i uzajamnom poštovanju i razumevanju u društvu.

Ono što su dobila deca u Beogradu, što smatramo ispravnim i što smo podržali, moraju dobiti i sva druga deca van Beograda.

Ukoliko se ne ispravi ova nepravda i ukoliko sva deca na teritoriji države Srbije ne dobiju besplatne udžbenike, deca van Beograda biće i formalno diskriminisana od strane sopstvene države što je nedopustivo i borićemo se da do toga ne dođe.

Radmila Vasić
Narodni poslanik
Potpredsednik Dveri

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *