20. 05. 2024.
Vesti Kultura

Prikaz knjige novela Granična stanja Igora Marojevića

Avatar
  • October 10, 2023
  • 5 min read
Prikaz knjige novela Granična stanja Igora Marojevića

Igor Marojević je rođen 1968.godine u Vrbasu, a živi i radi u Zemunu. Autor je romana: 24 zida, Parter, Prave Beograđanke i Tuđine, koje spadaju u Beogradsko petoknjižje. Napisao je i četiri romana iz Etnofikcije: Žega, Šnit, Majčina ruka i Ostaci sveta. Objavio je i Roman o pijanstvima, zatim zbirke priča Tragači, Mediterani,Beograđanke i Sve za lepotu.

Knjiga novela Granična stanja objavljena je 2023.godine u izdanju IK Dereta.

Romani Igora Marojevića i delovi iz romana prevedeni su na više od 15 jezika. Dobitnik je više književnih nagrada: Andrićevu nagradu je dobio za pripovetku Slikopisanje iz knjige Sve za lepotu, zatim nagradu „Meša Selimović“, Nagradu grada Beograda, „Zlatni Beočug“, „Károly Szirmai“, Nagradu iz Fonda „Borislav Pekić“ i dr.

Njegova dela i odlomci iz njih prevođeni su na više od 15 jezika.

Knjiga novela Granična stanja ima dva značenja. Granična stanja predstavljaju i geografske granice ali i skup mentalnih poremećaja.

Prva novela Opšta mesta u vanrednom stanju predstavlja, kako saznajemo iz intervjua a kako se i oseća iz narativa, ličnu priču Igora Marojevića, ali u njoj postoje i delovi fikcije.

Pri povratku iz Španije u Srbiju, na aerodromu u Frankfurtu, glavni junak je doživeo neprijatnost zbog isteklih španskih dokumenata.

Čitalac je svedok razgovora koji je pisac vodio najpre sa policijskim službenicima a potom i sa njihovim šefom. Nervoza koju je u tim prostorijama osetio glavni junak i u isti mah pripovedač je opravdana i potpuno očekivana.

U novelama koje slede Alter Ega, Pozitivac i Festival glavne junake muče i mračne tetrade mentalnih poremećaja, depresija, anksioznost ali i PTSP.

Slovenački slikar Matjaž Dolinar iz novele Alter Ega je manipulator i sadista.

I pored želje da uspostavi normalne prijateljske odnose, on to ne uspeva upravo zbog tih mentalnih poremećaja koji su prilično vidljivi kada Matjaž pretera sa unošenjem alkohola.

Radnja novele Pozitivac dešava se tokom pandemije kovida19 u Beogradu, a kasnije u Podgorici.

Otac i sin iz novele imaju depresiju, ali je sin, zbog nedostatka novca, prestao sa lečenjem. Iako mu to nije primarno zanimanje, otac ulaže svoj novac, diže kredit i pozajmljuje novac od zelenaša kako bi se bavio izdavaštvom. Kao lekar opšte prakse piše o medicini. Posebnu pažnju posvećuje kovidu19.

Ova dvočlana porodica nije skladna. Otac dominira u tom porodičnom odnosu.

Primećuje se i da ima narcisistički poremećaj ličnosti zbog visokog mišljenja o sebi i zbog negiranja znanja koje poseduju drugi ljudi, pa i njegov rođeni sin.

U noveli Festival Igor Marojević piše o odnosima Srba i Bošnjaka godinama posle rata u BiH.

Na prvi međunarodni festival novinara u Sarajevu, između ostalih, pozvan je i Dimitrije Bičanski, muzičar i kolumnista jednog beogradskog nedeljnika.

U Sarajevu upoznaje dve svoje sugrađanke, ali i mladog sarajevskog novinara koji boluje od PTSP-a. I u ovoj noveli vrhunac radnje nastaje posle dosta popijenih flaša vina i rakije.

Bičanski je šovinista i bez obzira na to što se nalazi u tuđoj zemlji, u tuđem gradu on vređa Mersada, sarajevskog novinara. Ulazi u sukob sa njim i tada Mersad pokazuje neke od simptoma PTSP-a.

Da li je Bičanski takođe psihički bolestan? Lično mislim da jeste, a možda i grešim.

I na kraju, peta novela Famil(i)ja. Ova priča je najkompleksnija i ostavlja dubok utisak. Famil(i)ja je novela o raspadu jedne porodice. Etnički čista albanska porodica postaje mešovita kada se stariji sin oženi Srpkinjom iz susednog mesta. Njenim dolaskom u porodicu, problemi koji su postojali postaju izraženiji.

Otac, stub porodice uspostavlja korektan, dobar odnos sa snajom. Kada on umre, porodica se brzo raspada.

Stariji sin se razvodi posle brojnih poniženja koje mu je priređivala žena. Stariji i mlađi sin prekidaju odnose. Potomak mešane porodice takođe ima nesrećnu sudbinu.

Radnja ove novele dešava se u razdoblju od ranih sedamdesetih godina pa do početka 1999.godine. Rat koji se vodio te godine na Kosovu imao je udela u raspadu porodice.

Knjiga novela Granična stanja upoznaje nas sa stvarnošću u kojoj živimo.

Navodi nas da preispitujemo sami sebe. Gde grešimo ukoliko imamo probleme u socijalnim odnosima?

Da li je moguće ostvariti pravo prijateljstvo, stabilnu emotivnu vezu, stabilnu porodicu? Koliko ljudi ima mračnu tetradu mentalnih poremećaja, da li se oni pravilno leče?

Zašto su mentalni poremećaji u 21.veku još uvek tabu tema i zašto su oni koji imaju neki mentalni poremećaj stigmatizovani?

Granična stanja su najkompleksnija i najbolja knjiga kratke proze Igora Marojevića.

I ovim svojim delom autor pokazuje da je uvek spreman da otvara teme koje su bolne i o kojima se nerado ili šapatom priča. Gaji empatiju prema grupama koje se nalaze na marginama našeg društva. Danas samo malobrojni pokazuju empatiju. Igor Marojević je jedan od njih.

Fotografija preuzeta sa sajta IK Dereta

Autor: Rada Čeh https://dnevnikslucajnedomacice.wordpress.com/2023/10/09/prikaz-knjige-novela-granicna-stanja-igora-marojevica/

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *