24. 05. 2024.
Lični stav Vesti

Popović (SSP) – Zašto je u Šapićevom tenderu cena jednog tramvaja skuplja za 2,2 miliona

Centrala
  • April 13, 2024
  • 2 min read
Popović (SSP) – Zašto je u Šapićevom tenderu cena jednog tramvaja skuplja za 2,2 miliona
“Zašto je u Šapićevom tenderu cena jednog tramvaja za više od 2,2 miliona, ili 67%, skuplja u odnosu na cenu koju grad Rim plaća za jedan CAF tramvaj sa pet godina održavanja?” upitala je Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde i narodna poslanica i nastavila:
“cena u objavljenom tenderu po jednom travmaju iznosi 5,5 miliona evra, što je više i od cene tramvaja koji je platio Prag ili što je platio Luksemburg, koji su takođe platili svoje tramvaje 3,3 miliona evra.”
 Popovićeva naglašava, “da stvar bude još gora, 2009. godine, za vreme dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik, kupljeni su najmlađi beogradski tramvaji, cena po tramvaju je bila 2,12 miliona evra sa PDV-om, uračunatim rezervnim delovima i obukom, 75% vrednosti nabavke je plaćeno iz budžeta, a samo 25% iz kredita. Pa kako je moguće da sada, kada je budžet duplo veći nego 2012. godine, Beograd ovu vrlo upitnu javnu nabavku plaća iz kredita u celosti? Da stvar bude još neverovatnija, pitanje je da li su uslovi iz tendera takvi da svi proizovđači mogu da dostave svoju ponudu”.
“Nakon jedne decenije SNS vlasti u kojoj nije kupljen nijedan tramvaj, i poništenog tendera za kupovinu tramvaja prošle godine, apsolutno je neophodno da GSP kupi nove tramvaje, ali Beograd treba da dobije tramvaje po ugledu na evropske gradove i po normalnoj uobičajenoj tržišnoj ceni. Posle smene vlasti u Beogradu, koju SNS pokušava da zadrži krađom, svi poslovi koje je radila ova vlast će biti ispitani i utvrdiće se gde su otišle naše pare”, zaključila je Mila Popović.
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *