24. 05. 2024.
Vesti

Ponoš: Za Srbiju je bolja prelazna Vlada nego bager

Avatar
  • July 9, 2023
  • 3 min read
Ponoš: Za Srbiju je bolja prelazna Vlada nego bager

Komentarišući u kom smeru bi situacija sa protestom mogla da se razvija, Zdravko Ponoš lider pokreta SRCE gostujući na televiziji Nova S kaže bi rešenje na koje je Vučić “nervozno” reagovao i čak “nudio život” u zamenu za prelaznu teničku Vladu bilo formiranje takve Vlade jer je to dobro i za ovo drustvo i za njega, a svakako “bolje nego bager koji se pominje u javnosti”, kaže Ponoš

Kada su u pitanju protesti u Srbiji Ponoš kaže da su oni “do sada postigli dosta na polju razbijanja straha, širenja po Srbiji, učestvovanja čak i dosadašnjih glasača SNS, ali da nije postignuto ispunjenje zahteva.

Nije izgledno da će ovaj nivo pritiska dovesti do ispunjenja zahteva.

Takva je priroda Vučićevog nedemokratskog režima.

Podložniji je pritiscima spolja, nego što imaju sluha za pritisak iznutra.

Važno je da se protesti nastave jer su oni kao hleb i puter za sve što treba da se postigne.

Ali to nije dovoljno, treba još neke stvari da se dodaju da bi se napravio pomak.”. Ponoš smatra da će “trebati kreativniji koraci u smeru građanske neposlušnosti, bojkota institucija. Strukovna udruženja mogu da odrade ogroman posao.

Znamo da na primer advokati mogu da zaustave Srbiju”.

Kada su u pitanju najave izbora Ponoš smatra da one služe za unošenje pometnje u opoziciji i dodaje da Vučić pred opozicijom maše izborima kao crvenom maramom na koju uvek neko krene.

“Neće biti vandrednih izbora ove godine.”

Republičkih jer Vučić ne sme da ih raspiše zbog spoljnjeg pritiska kako bi ispunio preuzete obaveze oko Kosova, a beogradskih neće biti jer zna da bi ih izgubio.

Pojaviće se jasni indikatori pred raspisivanje vanrednih izbora.

Pre svega mora da upakuje taj svoj pokret što je samo naziv za koaliciju, biće neko povećanje penzija, pare za omladinu, opasno zaoštravanje pa smirivanje oko Kosova, hapšenje nekoga iz njihovih redova kako bi pokazali da se bore protiv korupcije, podrška nekoga iz Holivuda.

Sada tih indikatora još nema”, kaže Ponoš.

Ponoš kaže da je rešavanje Kosovskog problema stvar zaglavljena u implementaciji jer su i Kurti i Vučić “taoci” svojih politika i svog glasačkog tela i sada se traži modalitet kako da dogovor “prodaju” svojim biračima.

Vučiću za to služi i pokretanje pitanja u SB UN da bi mogao da kaže evo sve sam pokušao. Tome bi služila i međunarodna konferencija, dodaje Ponoš i naglašava da je za rešenje je potreban malo iskreniji pristup a ne da se pristaje na sve pred međunarodnim faktorom, a kod kuće se preti ratom.

Kada je u pitanju registracija pokreta SRCE kao političke stranke Ponoš kaze da očekuje da će verovatno poslednjeg dana zakonskog roka iz ministarstva biti poslat odgovor jer je “Martinović bio zauzet u Skupštini, a pretpostavljam da on lično pregledava svih 10.300 papira”.

Promenom forme pod kojom će Srbija Centar registrovan neće uticati na politiku koju Pokret sada zastupa. Biće dalje snažna opozicija aktuelnom režimu, zaključuje Ponoš.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *