25. 07. 2024.
Vesti Lični stav

Ponoš (SRCE): Vlast zatečena odgovornim odnosom opozicije, pa sad kupuje vreme

Centrala
  • April 13, 2024
  • 3 min read
Ponoš (SRCE): Vlast zatečena odgovornim odnosom opozicije, pa sad kupuje vreme

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da je vlast zatečena time što je opozicija dostavila konstruktivne predloge za izlazak iz krize u roku koji je dala predsednica Skupštine.

„Računali su da nećemo izaći sa predlozima. Pogrešno. Nismo dozvolili da budemo predstavljeni kao Kalimero i vičemo da je nepravda, već je naš predlog odgovoran i razuman. Brnabić tvrdi da smo samo u parlamentarnoj krizi, međutim mi smo u dubokoj političkoj krizi i opozicija nudi izlaz iz toga. Mi nudimo dogovor, a oni nameću neodrživa rešenja“, rekao je Ponoš u Dnevniku Nove S.

Prema njegovim rečima vlast nema odgovor na predlog opozicije, niti može da ga olako obesmisli, već može samo da kupuje vreme i „kako reče Ana Brnabić da nije stigla da pročita“.

„Režim ispituje koliko smo mi ozbiljni u našoj poziciji i dokle smo spremni da idemo. Upozoravali smo da ne raspisuju izbore i nudili smo kao kakvo-takvo prihvatljivo rešenje i dogovor u tri tačke koji je podrazumevao da se svi preostali izbori održe početkom juna, mada nije bilo vremena da se ispune ključne preporuke ODIHR-a. Odbili su i raspisali izbore pa onda nude razgovor o uslovima. Naš razuman i odgovoran prisup je da se sve to obustavi, da dogovorimo i kreiramo zakonski okvir za primenu preporuka ODHIR-a i zatim da se dogovorimo o istovremenom održavanju izbora. Odgovorni smo i nudimo dogovor, ali ne pristajemo na unapred pokradene izbore koji služe da daju legitimitet vlasti. Zašto bismo pristali na to? Mi treba da budemo spremni da ne izađemo na izbore, ako nema uslova. Vlast u Beogradu formirana na izborima bez opozicije je neodrživa. Izbori bi morali da se opet ponove pre kraja godine“.

„Mi smo ispoštovali rok od 12 sati koji je Brnabić dala da dostavimo naše predloge, a njoj treba 8 sati da pročita tih par stranica. Mi želimo da zemlja ne ide dublje u krizu. Spremni smo da izađemo na regularnu izbornu utakmicu, po kom opanci kom obojci. Režim se toga plaši“.

Povodom prisustva zapadnih ambasadora na sastanku vlasti i opozicije Ponoš je rekao da je njihova poseta parlamentu  smislena ako je povod svečarski, a ovaj to nije bio.

„Vlast je očigledno želela da pokaže da je opoziciaja neodgovorna. Promašili su. Opozicija se ponašala odgovorno, ne zbog ambasadora već zbog građana.“.

Povodom Rezolucije UN-a o Srebrenici Ponoš je istakao da režim pokušava da nametanjem te teme skrene pažnju sa unutrašnje krize.

„Međutim, nije ovo nevažna tema i ima političku konotaciju. Ponovo se nameće tema Srebrenice o kojoj je sve rečeno, donete su presude, Skupština se davno izjasnila Deklaracijom,“ rekao je Ponoš.

„Ako treba da se obeležavaju dani sećanja na zločine, onda svako treba da se seća svog greha, a ne tuđeg. Srbi da se sećaju Srbrenice, Bošnjaci Sklelana, Hrvati Jasenovca, Nemci Holokausta, Jevreji onoga što trenutno rade u Gazi, Turci onoga šta su radili Jermenima. Amerikanci onoga što su uradili u Vijetnamu u selu Mi Lai kad su pobili 504 dece, žena i staraca za 4 sata i usput napravili pauzu za ručak, a danas masakr kvalifikuju kao incident“, zaključio je Ponoš.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *