24. 05. 2024.
Vesti Lični stav

Ponoš (SRCE): Ponuda Ane Brnabić nije dobra, jedinstvo opozicije važnije od (ne)izlaska na izbore

Centrala
  • April 20, 2024
  • 3 min read
Ponoš (SRCE): Ponuda Ane Brnabić nije dobra, jedinstvo opozicije važnije od (ne)izlaska na izbore

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da je stav Srbija centra da na izbore koji su raspisani za 2. jun ne treba izlaziti, ali da je važnije od toga da koalicija Srbija protiv nasilja sačuva jedinstvo i donese zajedničku odluku.

„Prioritet je da očuvamo jedinstvo koalicije i čitave opozicije. Postigli smo nešto što na našoj političkoj sceni nije postojalo od 2000. godine. Pored Srbije protiv nasilja, tu je koalicija NADA, Proglas, ugledni ljudi, pravnici. Razgovaraćemo i doneti zajedničku odluku“, rekao je Ponoš u emisiji Studio N1 Live.

„Juče su nam zatvorili vrata. Sad nas vabe da uđemo kroz prozor. Nema smisla da učestvujemo u tehničkim razgovorima kad ne možemo na te izbore jer nema uslova“.

Nakon spajanja lokalnih izbora sa beogradskim 2. juna, Ponoš je istakao da postoje razlozi za i protiv izlaska na iste.

„Nije lako prepustiti sve opštine u Srbiji bez pokušaja borbe sa ovakvim režimom i propustiti priliku da se napravi dobar rezultat. S druge strane, zašto da izlazimo na izbore na kojima neće biti elementarnih uslova“

On se osvrnuo i na stav Proglasa koji neće pozivati građane da izađu na izbore, kao što su to činili u decembru.

„Važno je mišljenje Proglasa. Ne možemo to da zanemarimo, niti pravni tim koji je pomagao Srbiji protiv nasilja u kome su Tanasije Marinković i Sofija Mandić. Ne bi bilo u redu da donosimo odluke kao da oni ne postoje“.

Ponoš je ponovio da bi jedan od zahteva opozicije koji se odnosi na izveštavanje RTS-a mogao da se primeni odmah.

„Kada bi oni hteli da imamo poštene izborie uređivačka politika RTS-a bi se promenila preko noći i radili bi ono što i treba. Režim može da naredi Pinku i Hepiju da se vrate u okvire onoga za šta su registrovani, da Ministarstvo za upravu i lokalnu samoupravu i MUP ne učestvuju više u krađi izbora, da njihovi partijski kadrovi ne organizuju izbornu krađu… Onda nam izmene zakona ne bi ni trebale. Ako misle da učestvujemo u izglasavanju zakonskih izmena, a oni da nastave sa krađom, to nema smisla“.

Ponoš se osvrnuo i na jučerašnji sastanak opozicije sa Anom Brnabić.

„Rekao sam da je prilika da se pokaže odgovornost i jedinstvo u delikatnom geopolitičkom momentu i kad se zemlja suočava sa kriznim situacijama u pogledu KiM, da bi naš predlog Ustavnog zakona bio prilika da se prevaziđu duboke podele. Nama ne treba simbolično jedinstvo, već suštinsko jedinsvo u razumevanju da je zemlja u političkoj krizi“.

On je istakao da u odgovoru ODIHR-a na predlog izmena zakona koji se tiču izbora, a koji je dostavila Ana Brnabić bez učešća opozicije, stoji da „nije ispoštovana preporuka da proces zakonskih izmena treba da bude pokrenut na vreme i uključi opoziciju i civilno društvo“.

„Konstatuje se da nisu tražene ključne stvari, već samo nekoliko koje suštinski ne utiču na izbornu krađu. Takođe, da sve to neće moći da se implementira do 2. juna, oko čega smo se svi usaglasili. Zato smo mi govorili o izbornim uslovima, a oni o datumu“, zaključio je Ponoš.9+0

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *