22. 05. 2024.
Vesti

Ponoš: Srbi na Kosovu odgurnuti od Srbije, Vučić se pere od odgovornosti

Avatar
  • September 26, 2023
  • 3 min read
Ponoš: Srbi na Kosovu odgurnuti od Srbije, Vučić se pere od odgovornosti

Gostujući na televiziji N1 Zdravko Ponoš lider stranke Srbija Centar rekao je da je nakon nesrećnog događaja na Kosovu glavni cilj vlasti skidanje odgovornosti sa sebe.

 

Ovo što se desilo izgleda kao pripremljena operacija za unistavanje grupe naoruzanih Srba Kako Ponoš objašnjava to se vidi iz logističke i medijske pripreme i snimanja iz dronova ” u stilu televizije CNN” koja pokazuje apsolutnu dominaciju jedne strane. Po njegovim rečima nije isključeno da je cilj svega bilo ubrzanje procesa i zatvaranje “kosovske knjige” u predviđenom roku.

 

Ceo događaj je bio “demonstracija nemoći ove vlasti”. Na konferenciji za medije na kojoj je govorio videlo se da je Vučić zatečen i da nema kontrolu nad situacijom a neko je, kako kaze Ponoš ” nesrećnim mladićima dao uniforme i oružje i rekao im da su spremni za rat.

” Kod njih očigledno postoji žar da se bore ali to nije dovoljno. U povlačenju bez borbe bili su kao “glineni golubovi”. – rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da u nekim situacijama može biti razumljiv projekat oružane pobune kad su ugrožena elementarna prava neke etničke grupe, kao i ideja da to može na kraju da bude prihvaćeno kao oslobodilačka borba. Ali u slučaju stanja na KiM treba realistično sagledavati okolnosti. Vučićev režim je izgubio diplomatsku bitku, zapad vodi Kosovo u NATO, a u medjuvremenu ga NATO čuva.

Ponoš dodaje da da ne može “vođa” u nekom novom ratu da bude čovek koji je u prošlom ratu “bio nosač kišobrana Šešelju i unosač tepiha u svoj stan” a da kao operativce na terenu koji sve treba da organizuju ima Vulina, Gašića i Vučevića. “Da se rešio nekih od kadrova kako su tražili ljudi na protestu možda bi ovi mladići danas bili živi”, dodao je Ponoš.

Ništa ne može da abolira ovu vlast i oslobodi odgovornosti jer od 2012 godine imamo “odgurivanje Kosova od Srbije” preko predaje institucija i vođenja loše politike, kaže Ponoš i dodaje da je vlast u Beogradu kriva za ovo a da je Kurti na žalost “nadigrao Vučića” koji je sada dodatno ucenjen, pored Jovanjice i šefa BIA koji je pod sankcijama sad ima i organizovanje oružane pobune.

Kako sada da neko njega shvati ozbiljno kada se bude protivio raspoređivanju kosovske policije na severu, kad bude nešto pregovrarao oko Kosova? On nema više nijakav kredibilitet” rekao je Ponoš.

Vučiću je jedino važan ugled u svom biračkom telu i odlazak kod ambasadora Rusije Ponoš vidi kao dodvoravanje biračima a to je još jedan “autogol” kada su u pitanju interesi Srbije, međutim Vučiću interes Srbije očigledno nije na prvom mestu.

On sada pravi privid da pomaže Srbima da se samoorganizuju a kada ne uspeju, biće proglašeno da su sami krivi i proćiće na Kosovu kao Srbi iz Krajine, kaže Ponoš i dodaje:

“Milošević je ljude iz Krajine hvatao i slao u Baranju i na Kosovo. Gde planira Vučić sa ljudima sa Kosova? Sada će iseljavanje biti još masovnije.”

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *