23. 05. 2024.
Vesti

Pobeda razuma u Šapcu: Veselinović oslobođen krivice u postupku koji je protiv njega podneo načelnik šabačke policije

Avatar
  • July 4, 2023
  • 3 min read
Pobeda razuma u Šapcu: Veselinović oslobođen krivice u postupku koji je protiv njega podneo načelnik šabačke policije

Sudija osnovnog suda u Šapcu donela je oslobađajuću presudu za Dobricu Veselinovića, po krivičnoj tužbi koju je protiv njega podneo načelnik šabačke policije Miodrag Andrić, zbog snimanja nasilja na mostu preko Save u Šapcu.

Veselinović je tužen zato što je snimao ovog policijskog starešinu dok je izdavao naređenje da se policija povuče i omogući batinašima da sa motkama i bagerom napadnu okupljene građane na blokadi mosta na Savi 27. novembra 2021. godine, tokom protesta protiv “Rio Tinta” i izmena zakona o referendumu.

U ovoj privatnoj krivičnoj tužbi Miodrag Andrić, načelnik policije u Šapcu naveo je da je pretrpeo nematerijalnu štetu u vidu povrede časti i ugleda zbog video snimka nasilja koje je Dobrica Veselinović prenosio na svom facebook profilu.

Podsećamo da su 27. novembra 2021. godine, prilikom blokade mosta na Savi u Šapcu, u okviru serije protesta i blokada protiv “Rio Tinta”, policijski službenici povukli brojne policijske snage koje su bile prisutne na mostu, kako bi se omogućilo da batinaši Srpske napredne stranke napadnu okupljene građane motkama i čekićima i da uz pomoć bagera omoguće da konvoj autobusa pristalica Srpske napredne stranke stigne na stranački skup u Beogradskoj “Areni”.

Miodrag Antić, načelnik policije u ovom gradu nije reagovao, niti pokušao da spreči nasilje, iako je bio prisutan na mostu.

“Apsolutno nisam bio kriv za ono što mi se stavlja na teret.

Ovaj ceo proces je od početka bio sulud i predstavlja izvrtanje činjenica i ruganje istini i žrtvama.

Snimkom sam želeo da svima pokažem šta se dešava na mostu, ko su batinaši koji su napali građane koji su mirno protestovali, a kako bi svi zapamtili šta se desilo. To sam uradio kako bi sprečili da se u budućnosti nešto tako ponovi, i kako bi se počinioci procesuirali. Nažalost počinioci još uvek nisu procesuirani”, izjavio je Dobrica Veselinović po završetku suđenja.

Ovom prilikom bi sve u institucijama zamolio bih da nikada ne okrećemo glavu na nasilje.

Nasilje koje je prisutno u svakoj pori društva.

Nasilje koje se dešava u porodicama, nasilje prema ženama, starima, nasilje na našim ulicama, nasilje koje smo videli na mostu preko Save u Šapcu.

Jer svaki put kad prećutimo na laž, svaki put kada okrenemo glavu kada vidimo nasilje i ne reagujemo – laž i nasilje se gomilaju. Oni će kad – tad izaći na svetlost dana, a posledice su onda katastrofalne”, dodao je Veselinović.

Pokret Ne davimo Beograd i lično Dobrica Veselinović, nalaze se na meti režima već godinama, a u toku predizborne kampanje su pored ovog, započeti i sudski procesi koje je pokrenula kompanija bliska vlasti, Milenijum tim. Naime, kompanija koja gradi Beograd na vodi pokušava da tužbama, u kojima traži astronomske sume od Veselinovića i od organizacije Ne davimo Beograd, izvrši pritisak i sabotira njihov rad.

Celokupan snimak nasilja na mostu preko Save u Šapcu je dostupan na youtube:

Ne davimo Beograd / Zeleno-levi front

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *