20. 05. 2024.
Vesti

Petrović (Demokratska stranka): Nastavnici od svojih mizernih plata kupuju potrošni materijal neophodan za održavanje nastave

Avatar
  • September 20, 2023
  • 2 min read
Petrović (Demokratska stranka): Nastavnici od svojih mizernih plata kupuju potrošni materijal neophodan za održavanje nastave

Obrazovanje je na dnu prioriteta ne samo republičkoj vlasti, nego i velikom broju opštinskih vlasti u Srbiji. Nastavnici su sve češće u poziciji da od svog novca plaćaju potrošni materijal ili da traže pomoć od roditelja učenika, iako je lokalna samouprava u obavezi da obezbedi sredstva za ovu namenu.

Plate prosvetnih radnika su daleko ispod republičkog proseka, a i pored toga neretko sami kupuju markere, papir, makaze, selotejp i drugi potrošni materijal. Lokalne samouprave zathevaju od škola da iskažu očekivane troškove i to u najsitnije detalje.

Nažalost, iz mog iskustva, ali i iz iskustva mojih kolega, sredstva koje opština obezbedi nisu dovoljna za normalno funkcionisanje škola. Кada se potroše dobijeni markeri, da bismo mogli da koristimo takozvane bele table, sami moramo da kupujemo nove markere.

Papir za štampanje je stalno u deficitu, donosimo ga često od kuće. Uz nove smernice i predviđene radionice – povećala se potreba za makazama, hamer papirom, selotejpom i drugim materijalima.

Jedan kolega mi reče da im je njihov direktor otvoreno rekao da škola nema novca za to, pa se nastavnici snalaze – ili sami kupuju ili mole roditelje da doniraju.

U oba slučaja, ova vlast na ovaj način dodatno ponižava prosvetne radnike.

Кod mene u Gornjem Milanovcu, lokalna vlast unapred odredi koliko novca će dati školama, a onda škole moraju planiraju kako će tu malu sumu utrošiti.

Кako god da škola preraspodeli taj novac, na kraju uvek nedostaje bar nešto od potrošnog materijala, koji onda sami  kupujemo.

I zbog ovoga su uslovi rada u školama sve lošiji i ako hitno ne dođe do promene vlasti, obrazovanje će biti u potpunosti urušeno, zaključio je Jovan
Petrović, nastavnik matematike i član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *