22. 05. 2024.
Vesti

Pavle Grbović u Strazburu – U Srbiji ne postoje nezavisne institucije, zato nam je neophodna međunarodna istraga

Avatar
  • February 8, 2024
  • 3 min read
Pavle Grbović u Strazburu – U Srbiji ne postoje nezavisne institucije, zato nam je neophodna međunarodna istraga

Ne samo da osnovni principi na kojima se zasniva EU ne postoje u Srbiji, već se po njima gazi poslednjih 10 godina. Jasno je da režim Aleksandra Vučića nije demokratski, sjedinjenje njegove stranke i države je zastrašujući.

 

U Srbiji više ne postoje nezavisne institucije, svaka institucija kojoj smo se obratili nakon izborne krađe, odbacila je naše zahteve. Zato nam je neophodna nezavisna međunarodna istraga koja će utvrditi razmere izborne krađe i doneti mere za izlazak iz krize, rekao je Pavle Grbović, na panelu : “Srbija – demokratija na raskršću” u Evropskom parlamentu, a pre usvajanja Rezolucije o Srbiji.

Grbović je na panelu govorio o genezi krize u našoj državi: Srbija je trenutno u dubokoj društvenoj i političkoj krizi. Posle neodgovorne reakcije vlasti na dva masovna ubistva koja su potresla Srbiju vlada nije preduzela ništa da predupredi takve incidente u budućnosti, a mi kao opozicija tražili smo vanredne izbore, kako bi se ta kriza rešila. Naš zahtev bio je ignorisan od strane vlasti sve dok se nije dogodila nova kriza u Banjskoj na Kosovu.

Izlazak iz te nove krize bio je raspisivanje izbore, kako bi se skrenula pažnja  sa katastrofalnih dešavanja. Međutim, naša vlast je u potpunosti zloupotrebila državni aparat na ovim izborima i upisivala birače iz Republike Srpske koji su glasali na lokalnim izborima u Beogradu na šta nemaju pravo.

Nakon što smo ih uhvatili i dokumentovali sve izborne krađe, vlast je potpuno ignorisala i govorila kako su prethodni izbori bili najčistiji u istoriji.

Građani Srbije su onda s punim pravom izašli na ulicu da brane izbornu volju, a vlasti su odgovorile silom, dodao je Grbović i nastavio: “Nakon svega što se dogodilo, a pre novih lokalnih izbora koji nas očekuju na proleće, neophodno je da se hitno pokrenu mehanizmi kako bi se povratilo poverenje u izborni proces.”

Minimum koji je potrebno ostvariti jeste provera biračkih spiskova, ali ključna stvar jeste medijska situacija jer i Javni servis i sve televizije sa nacionalnim frekvencijama su u službi vladajuće stranke.

Srbija je imala priliku da se približi najrazvijenijim zemljama Evrope, da donese odluke kojima će uskladiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa državama Evropske unije, ali umesto toga vlast u Srbiji je odlučila da je nama mesto uz Rusiju.

Mi se sa tim duboko ne slažemo i radićemo sve na tome da takvu situaciju promenimo, zaključio je Grbović.

Pavle Grbović – Usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta je šansa da EU povrati poverenje građana Srbije

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *