24. 05. 2024.
Vesti Kultura

Ona je otkrila veliku mrežu srednjovekovnih tvrđava u Srbiji

Centrala
  • April 10, 2024
  • 1 min read
Ona je otkrila veliku mrežu srednjovekovnih tvrđava u Srbiji

Svetlana Dingarac pronalazi srpske srednjovekovne tvrđave za koje malo ko zna da postoje. Otkrila je čitavu mrežu, carstvo utvrđenja koja nisu bila samo vojni objekti. Bili su to pravi mali gradovi, centri kulturnog, ekonomskog i političkog života Srba. Otrgnula ih je od zaborava svojim fotografijama, ali njima se misija ove hrabre žene ne završava.

“Kada sam kretala u ovaj projekat mogla sam da nabrojim jedva 30 utvrđenja u Srbiji, jako sam se iznenadila kada sam videla da je još akademik Aleksandar Deroko nabrojao 200 utvrđenja, uglavnom iz srednjovekovnog perioda. Kasnija istraživanja su pokazala da neka potiču i iz ranijih epoha. Naišla sam i na spisak od više od 250 kasnoantičkih i ranovizantijskih utvrđenja na tlu Srbije, što sa ovim iz Srednjeg Veka zaista čini impozantan broj.”

Na sajtu ove umetnice tvrdjave.rs (https://tvrdjave.rs/) postoji interaktivna mapa na kojoj konstantno dodaje nove lokalitete koje bukvalno svakodnevno pronalazi. Trenutno je na njoj skoro 250 utvrđenja. Kaže da zna za još 50 građevina, ali još ne može tačno da ih pozicionira.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *