20. 05. 2024.
Lični stav Vesti

Nikola Jovanović (CLS): U tenderu premalo tramvaja za previše novca

Centrala
  • April 12, 2024
  • 1 min read
Nikola Jovanović (CLS): U tenderu premalo tramvaja za previše novca

GSP „Beograd“ je raspisao tender za kupovinu 25 novih tramvaja, umesto 100 novih tramvaja koje već nedeljama pompezno najavljuje predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

Osim što su tehnički uslovi takvi da ih može ispuniti baš jedna turska kompanija i proizvođač šinskih vozila (Bozankaya), skandalozna je procenjena vrednost nabavke ovih tramvaja i to na čak 19,4 milijarde dinara, odnosno oko 780 miliona dinara po tramvaju.

Poređenja radi, tramvaji koje kupuje grad Sarajevo za potrebe svog gradskog preduzeća su koštali oko 2,9 miliona evra (oko 342 miliona dinara po tramvaju), a nabavljaju kvalitetna vozila renomiranog švajcarskog proizvođača šinskih vozila Stadler.

Prema tehničkim specifikacijama, traže se tramvaji slične širine i dužine kao postojeći španski tramvaj CAF koji se nalazi u voznom parku GSP-a, ali je iznenađujuć podatak da je minimalni broj putnika u tramvaju 160, a poređenja radi CAF Urbos 3 tramvaj ima 242 mesta. Beogradu su potrebni kvalitetni i pouzdani tramvaji velikog kapaciteta, što svakako tramvaji za 160 putnika ne mogu biti.

Saopštio je u pisanoj izjavi direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *