24. 05. 2024.
Lični stav Vesti

Nikezić (SSP): Vođenje finansija Siniše Malog podsećaju na izjavu Del Boja: “Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri”

Centrala
  • April 21, 2024
  • 2 min read
Nikezić (SSP): Vođenje finansija Siniše Malog podsećaju na izjavu Del Boja: “Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri”
Ministre Mali, 11. januara 2019. najavili ste da će Srbija dobiti investicioni rejting 2020. godine, a juče ste to isto najavili za 2025. godinu, tako da vaše vođenje javnih finansija sve više podseća na izreku Del Boja iz Mućki:
“Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri!”
 Investicioni rejting nismo dostigli jer ste u poslednjih pet godina javni dug povećali sa 24,3 na 36,3 milijardi evra, zbog čega smo u prva dva meseca ove godine za kamate i otplatu kredita isplatili 191 milijardu dinara, što je 41% ukupnih izdataka iz budžeta u 2024. godini. 
 Što je najgore, vi planirate da nastavite sa prekomernim zaduživanjem zemlje, sa dodatnih 18 milijardi evra za EXPO 2027 i više desetina milijardi za nuklearke, rafale, helikoptere i ostale projekte koje ste nedavno dogovarali u Francuskoj.
 Upravo zbog tog ogromnog rasta javnog duga ste u decembru 2024. godine bili prinuđeni da pozovete MMF u pomoć i uzmete pozajmicu od 2,4 milijarde evra, pri čemu je MMF konstatovao da je Srbiji „ograničen pristup međunarodnom finansijskom tržištu“. Zato nikog i ne čudi što kreditni rejting Srbije godinama ne napreduje, već naše dugoročne obveznice i dalje imaju oznaku „junk“, odnosno „smeće“.
Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *