22. 05. 2024.
Lični stav Vesti

Nikezić (SSP): Poseta kineskog predsednika neće doneti Srbiji nijednu novu investiciju ili novo radno mesto

Centrala
  • May 8, 2024
  • 2 min read
Nikezić (SSP): Poseta kineskog predsednika neće doneti Srbiji nijednu novu investiciju ili novo radno mesto
“Poseta kineskog predsednika neće doneti Srbiji nijednu novu investiciju, nijedno novo radno mesto i nijedan novi posao za srpsku privredu, već samo nova zaduženja, nove poslove za kineske firme i dalju rasprodaju najvrednijih srpskih resursa” izjavio je Dušan Nikezić potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik.
 “Kineske građevinske firme grade skoro sve velike infrastrukturne projekte u Srbiji, od puteva, mostova, pruga i metroa, do elektrana, toplovoda i kanalizacije, za koje se zadužujemo 18 milijardi evra. Od Kine kupujemo skupu telekomunikacionu, računarsku, medicinsku opremu i naoružanje, dok kineske firme iz Srbije izvoze samo jeftine sirovine, poput rude bakra i posečenih stabala, zbog čega sa Kinom ostvarujemo ubedljivo najveći spoljnotrgovinski deficit, vredan 3,4 milijarde evra godišnje, koji će biti dodatno pogoršan Sporazumom o slobodnoj trgovini” dodao je Nikezić.
 Ocenio je da je vlast samo kineskim firmama u poslednjih 12 godina praktično poklonila najveće srpske industrijske komplekse i najveća nalazišta bakra i zlata, koja se nemelice eksploatišu, pa su samo u poslednje tri godine iz Srbije u Kinu izvezli 1,4 miliona tona rude bakra, koja sadrži i značajan procenat zlata i srebra.
 “Kako ovo može biti dobro za Srbiju? Kina je jedna od najvećih svetskih sila od koje možemo mnogo da naučimo i sa kojom moramo da razvijamo najbolje moguće partnerske odnose, umesto podaničke politike Vučićevog režima, koja zemlju vodi ka neokolonijalnom položaju i dužničkom ropstvu” zaključio je Nikezić.
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *