25. 07. 2024.
Vesti

Nešić (Zajedno): Uprkos obećanjima vlast ne želi da u potpunosti pomogne preduzetnicama

Avatar
  • July 22, 2023
  • 3 min read
Nešić (Zajedno): Uprkos obećanjima vlast ne želi da u potpunosti pomogne preduzetnicama

Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom će tokom aktuelnog skupštinskog zasedanja doživeti nove promene koje su pozitivne naročito za preduzetnice, međutim to nije dovoljno smatra narodni poslanik iz stranke Zajedno Nikola Nešić koji je predlagao i sadašnje izmene ovog zakona ali i amandmane o kojima će se diskutovati u Skupštini.

„Vlast će kroz aktuelno zasedanje usvojiti samo deo mera koje su neophodne za popravljanje položaja preduzetnica.

Predložene izmene pozdravljamo, jer smo ih mi predložili još prošle godine, ali u isto vreme tražimo da se usvoje naši amandmani kojima će se ispuniti i preostali zahtevi preduzetnica“, rekao je Nešić.

On podseća da je poslanička grupa Moramo-Zajedno prihvatila predloge Udruženja Mame su zakon i da su krajem 2022. godine uputili tri zakona u skupštinsku proceduru kojima su predložili da se popravi položaj trudnica preduzetnica.

„Tražili smo naknadu za trudničko odsustvo od 100%, garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca u prva tri meseca, plaćene poreze i doprinose, da otac može preuzeti brigu o detetu posle trećeg meseca i dve godine porodiljskog za treće i svako naredno dete“, objašnjava Nešić

Narodni poslanik iz stranke Zajedno podseća da je predsednik države još 10. decembra prošle godine obećao da će se svi ovi problemi preduzetnica rešiti ili 1. januara ili 1. marta.

„Vučić je slagao. Danas je 22. jul i biće rešena 2 pitanja od 5, očevi će moći da preuzmu brigu o detetu i preduzetnica koja rodi troje i više dece imaće pravo na odsustvo do dve godine kao što imaju i žene iz radnog odnosa“ rekao je Nešić.

On naglašava da je vladajuća većina primorana da menja ovaj zakon, jer je Ustavni sud oborio još jednu odredbu Zakona i to je četvrta Odluka US kojom su naterani da menjaju zakon koji su uz puno pompe usvojili krajem juna 2018. godine.

„Želimo da građanima skrenem pažnju koliko je važna uloga narodnih poslanika i koliko je važno da se stručno i argumentovano prilazi problemima građana i nude rešenja, jer su Predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom podneli upravo opozicioni narodni poslanici iz pretprošlog saziva Narodne skupštine i zbog toga se sada i popravlja ovaj zakona“, izjavio je Nešić.

„Odlukama Ustavnog suda koje su do sada donete nakon inicijative opozicionih poslanika: porodilje sada primaju minimum minimalac u prva tri meseca porodiljskog, a imale su i pravo na obeštećenje i roditelji dece sa invaliditetom imaju pravo na naknadu svoje zarade ali i na tuđu negu i pomoć, što zakonom koji je, kao što smo rekli, uz puno pompe usvojen 2018. nisu imale“, zaključuje Nešić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *