23. 05. 2024.
Vesti

Nešić: Predlog Zakona o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ne staje na put nelegalnoj gradnji

Avatar
  • July 17, 2023
  • 3 min read
Nešić: Predlog Zakona o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ne staje na put nelegalnoj gradnji

Predlog Zakona o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ne staje na put nelegalnoj gradnji, već vodi ka stvaranju još većeg jaza između građana koji su gradili i grade legalno i građana koji su gradili nelegalno.

Narodni poslanik iz stranke Zajedno, Nikola Nešić, je na današnjem zasedanju Skupštinskog odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije rekao da se kada je u pitanju Predlog Zakona o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ne poštuje uobičajena procedura da zakon „odleži“ 15 dana, već se gura po hitnom postupku.

„Iznuđeno rešenje predviđeno ovim Zakonom, a to je da se bez dobijanja rešenja o ozakonjenju objekata, objekti koji su nelegalno izgrađeni, bez obzira na vreme kada su građeni, dakle i objekti građeni posle 2015. godine, mogu uz dobijanje samo potvrde priključiti na struju, gas, vodu.

Ionako obesmišljen postupak ozakonjenje je ovim dopunama Zakona dodatno degradiran, jer većina ljudi koji su nelegalno gradili legaliziju svoje objekte upravo da bi se priključili na struju, vodu i gas“, rekao je Nešić.

On je kroz primer pokazao koliko su zakonska rešenja naklonjena nelegalnoj gradnji.

„Da biste dobili sve papite i počeli da legalno gradite objekat, u zavisnosti od lokacije, potrebno vam do 10.000 evra.

A da biste ozakonili nelagalan objekat koji ima do 100 kvadrata potrebno vam je 5.000 dinara, pa stoga ni ne čudi ovaj podatak da milioni nelegalnih objekata čekaju na neki novi zakon i na ozakonjenje ili na priključenje, koji je put do ozakonjenja?“, pitao je Nešić.

„Predlog za rešenje problema koje nije populističko, ali je jedino moguće da se stane na put nelegalnoj gradnji je da se smanje naknade za dobijanje građevinske dozole i povećaju naknade za ozakonjenje nelegalnih objekata i to tako da se nikome ne isplati da gradi nelegalno. Građevinska ispekcija mora da radi svoj posao i da prijavljuje i kažnjava nelegalnu gradnju“, istakao je Nešić.

Narodni poslanik iz stranke Zajedno se osvrnuo na još jednu novinu u predlogu zakona, a to je da će se u obzir prilikom zahteva za legalizaciju uzimati i to da je neko na taj način „rešavao svoje stambene probleme“.

„Kako će se utvrditi da su time što su gradili nelegalno rešavali svoje stambene potrebe? I da li je opravdanje za to da neko gradi nelegalno to da rešava svoje stambene potrebe, a šta je sa svim onim ljudima koji su gradili i grade legalno, a pritom rešavaju svoje stambene potrebe?“, zaključio je Nešić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *