24. 07. 2024.
Vesti

Narodna stranka Zemun: Hotel Jugoslavija – od kulturnog dobra do objekta podobnog za rušenje

Avatar
  • September 21, 2023
  • 4 min read
Narodna stranka Zemun: Hotel Jugoslavija – od kulturnog dobra do objekta podobnog za rušenje

Beogradski Sekretarijat za urbanizam oglasio je da će na mestu hotela “Jugoslavija” biti sagrađen stambeno-poslovni kompleks sa neboderom od čak 155m , kako je opisano u Elaboratu plana detaljne regulacije, koji je na javnom uvidu do 25.sept. Hotel koji je simbol desne strane reke Dunav, mogao bi da nestane, a ono što nije posebno opisano je da se ne zna da li ce se ceo hotel ili samo njegovi delovi rušiti.

Maksimalna dozvoljena visina Planom viseg reda regulisana je maksimalna visina od 32m za ovaj deo grada, čime se direktno krše odredbe plana i direktno omogućava investitoru sticanje višestruke koristi.

Kompletan kompleks prostiraće se na 11,73ha, najatraktivnije lokacije dela Novog Beograda i Zemuna: kompletan Blok 11, deo Bloka 10, deo Boka 9, Keja oslobođenja i deo priobalja akvatorije reke Dunav kao i multifunkcionalnog sportsko – kulturnog sadržaja na području Parka prijateljstva.

Čitav kompleks prostiraće se na 240.000 m2!

 

Prema planu detaljne regulacije hotel Jugoslavija je imala status vrednog objekta moderne u režimu delimične zaštite.

Hotel Jugoslavija je do 24. decembra 2011. godine bio pod prethodnom zaštitom. To znači da je hotel imao svojstva kulturnog dobra i nakon izrade elaborata mogao je da bude proglašen kulturnim dobrom.

Kako se dogodilo da je od kulturnog dobra hotel Jugoslavija ostao podoban samo za rušenje, postaje potpuno jasno ako nam je poznato ime jednog suvlasnika a to je MV Investment doo (ćerka firma Millenium grupe).

 

 

Drugi suvlasnik je Danube riverside koja je u stečaju. U Elaboratu se navodi da je “najnovijim sagledavanjem stanja” utvrđeno da je u toku bombardovanja naneta velika šteta hotelu, da je originalni enterijer delimično uništen.

Zavod za zaštitu spomenika izbrisao je hotel „Jugoslavija“ sa evidencije dobara pod prethodnom zaštitom!

Da li i kako je moguće da jedna građevina sa svojstvima kulturnog dobra bude podobna samo za rušenje i da na njenom mestu nikne podobnih 155 m2 nebodera,  samo su neka pitanja na koja posredno Millenium grupa ostaje dužna odgovore.

Podsećanja radi poznati gosti hotela bili su  i britanska kraljica Elizabeta, libijski vođa Gadafi, astronaut Nil Amstrong , kao i  američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter.

Da je u pitanju samo jedno u nizu urbanističko nasilje ide u prilog i činjenica da se ugrožava spomenik Zemunske železničke stanice koji se nalazi u Bloku 9, da se predviđa građenje višespratnica koje direktno odstupaju od Plana viseg reda, da se kvalitet života usled gužve i zagađenja drastično menja, povezivanje na postojeću vodovodnu, električnu i kanalizacionu infrastrukturu, samo su neke od tema koje će se nametnuti kao nerešivi problemu u danima koji dolaze.

Beograd je grad sa velikim potencijalom za gradnju, nedostaju mu hiljade kvadrata modernog, energetski efikasnog, prilagođenog potrebama kompanija koje su baš ovaj deo Evrope prepoznale kao dobre destinacije za svoje biznise.

Činjenica je da je u Beogradu u jednom periodu potpuno stala gradnja i da i dalje imamo objekte koji su prazni – pa će svako od nas pomisliti imamo neiskorisćene kvadrate.

Situacija bas nije takva, to su objekti koje niko ne želi jee prema tehničkim karakteristikama više ne zadovoljavaju standarde poslodavaca.

Nažalost, loš primer gradnje je upravo ovaj koji podrazumeva rušenje kulturnog, autentičnog duha koji nosi ovaj deo grada.

Apelujemo ns nadležne organe da zaštite spomenike kulture, sačuvaju Beograd od moćnika koji gledaju isključivo sopstveni interes, dozvole u Beograđanima da žive i odgajaju svoju decu u
jednom uređenom i zdravom okruženju.

Sačuvajmo Beograd od nas samih da bismo imali sta da ostavimo generacijama koje dolaze.

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *