22. 05. 2024.
Vesti

Narodna stranka Vračar: Vladavinu naprednjaka beleži uništavanje istorije Beograda

Avatar
  • September 25, 2023
  • 2 min read
Narodna stranka Vračar: Vladavinu naprednjaka beleži uništavanje istorije Beograda

Narodna stranka Vračar ističe da je destruktivna ,,epoha“ naprednjačke vlasti obeležena razaranjem svih aspekata javnog života, razbojničkim narušavanjem urbanih celina i istorijskih, kulturnih spomenika.

Svaka razmetljiva, bahata i primitivna vlast prepoznatljiva je po sličnim belezima i tragovima koje ostavlja u vremenu i prostoru. Drugačije nije ni sa naprednjačkom.

Naprednjačka destruktivna „epoha“ obeležena je razaranjem svih aspekata javnog života, primitivizmom i samovoljnim postupanjem.

Nakazni spomenici ovakve vladavine su svuda oko nas. Megalomanski i pretenciozni Beograd na vodi, mastodontski spomenici, uništavanje i obesmišljavanje zgrade železničke stanice, agresivna gradnja svuda i na svakom mestu gde to požele lokalne kabadahije.

U urbanističkom i umetničkom smislu najveći deo izgrađenog je u zoni kičeroznog i nametljivog, razbojničko narušavanje urbanih celina i istorijskog konteksta određenih javnih prostora.

Ne zaboravimo ni famoznu fontanu na trgu Slavija.

Nadirući prostak ne ume da zastane, da predahne i odustane od svojih nauma.

Vozarev krst spada u red najstarijih javnih spomenika. Podignut je od strane trgovca Gligorija Vozarevića kao simbol pobede i oslobođenja od tuđinske vlasti i zaslužuje drugačije okruženje i tretman.

 

 

Uvereni smo, a identično misli i većina stručne javnosti, kao i sami građani Vračara da je autobuska okretnica na tako znamenitom i markantnom mestu, važnom za kolektivnu memoriju potpuno neprimerena i pogrešna.

Narodna stranka predlaže, kao deo svog opštinskog programa namenjenog vračarcima, preosmišljavanje ovog javnog prostora pretvaranjem u integrisani moderan trg, čemu su preduslovi uklanjanje benzinske pumpe i autobuske okretnice.

Adekvatnije i korisnije rešenje bi bilo pomeranje linije 83 do Učiteljskog naselja i stvaranje uslova za odgovarajuće uređenje ovog vračarskog platoa. Na ovaj način bi jedan od najznamenitijih spomenika Vračara dobio odgovorajući tretman, a građani Vračara lep i koristan trg.

Nikako ne treba odbaciti ni dodatnu korist od produženja jedne važne autobuske linije.

Očekivati responzivnost odgovornih u ovoj vlasti da uđu u ovaj projekat nije baš najuputnije, ali Narodna stranka ima obavezu da na svakoj temi, ponudi afirmativno rešenje i konkretan, održiv i koristan predlog i inicijativu.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *