22. 05. 2024.
Vesti Lični stav

Mitrović (SSP): Poslednji je trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave

Centrala
  • April 17, 2024
  • 2 min read
Mitrović (SSP): Poslednji je trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave

“Poslednji je trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave, jer će sledeći izbori u kojima vlast bude nekontrolisano zloupotrebljavala sve javne resurse biti konačna potvrda brisanja granice između države i jedne partije. Da su izbori u Srbiji pod SNS-om farsa govore sva relevantna međunarodno uporediva rangiranja, na koje naša Vlada inače voli da se poziva kada joj to odgovara. Prema njima, poput izveštaja Freedom House-a ili V-Dem indeksa, Srbija ima ubedljivo najmanje slobodne izbore od svih zemalja Centralne i Istične Evrope. To ne treba nikoga da čudi” izjavio je Peđa Mitrović, generlani sekretar i narodni poslanik Stranke slobode i pravde.

Dodao je da izbori u kojima je moguće da se u najvećoj sportskoj areni u zemlji, Beogradskoj Areni, organizuje logistički centar za razvoz glasača koji glasaju protivno zakonima naše zemlje, su sve, samo nisu slobodni i demokratski izbori. Zemlja u kojoj nijedna osoba nije uhapšena, saslušana i procesuirana nakon što je takva izborna krađa i snimljena video kamerama, nema nikakve institucionalne i demokratske kapacitete da sprovede slobodne izbore. Većina Beograđana smatra da su izbori u Beogradu u decembru pokradeni i da je za izbornu krađu direktno odgovoran SNS.

“Zato je obaveza nas kao opozicije da ne dopustimo da se izbori ponove u nepromenjenim uslovima” naglasio je Mitrović ocenio da je jedina istina da je direktna odgovornost za obesmišljavanje izbornog procesa pre svega na SNS-u i na njihovom saučesniku SPS-u, jer je stanje demokratije, kao i sloboda izbora u Srbiji, u katastrofalnom padu od 2012. godine. Otkad su preuzeli vođenje zemljom, kvalitet izbora u Srbiji se prepolovio kroz sve prethodno navedeno što su radili, ali i kroz uništavanje opozicije i pravljenje lažnih opozicionih lista koje su direktno pod njihovom kontrolom, što se sad i konačno vidi kroz usisavanje Zavetnika. 

“Zato je potrebna urgentna promena u izbornom procesu. Potrebno je da se na zahtev opozicije, a u isključivom interesu građana Srbije, započne sa sveobuhvatnom primenom preporuka ODIHR-a, revizijom biračkog spiska i strogom kontrolom na kojim izborima novoupisani imaju pravo da glasaju. A realnih promena nema bez punopravnog i ravnopravnog učešća najvećih opozicionih lista” zaključio je Mitrović.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *