24. 07. 2024.
Vesti

Milenković Kerković: Više javno tužilaštvo u Nišu ispituje zloupotrebe gradonačelnice Sotirovski i lokalne vlasti zbog Karićeve firme „Tesla park“

Avatar
  • July 11, 2023
  • 4 min read
Milenković Kerković: Više javno tužilaštvo u Nišu ispituje zloupotrebe gradonačelnice Sotirovski i lokalne vlasti zbog Karićeve firme „Tesla park“

Niški odbornici nedavno usvojili izmene Plana za opštinu Palilula koji nisu ni videli.

Da niško Gradsko veće i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ne prezaju od pritisaka na ljude i institucije, ali ni od kršenja zakona i Statuta grada, kako bi Karićevoj firmi „Tesla park“ omogućili da zida obećano betonsko naselje na 3,5 hektara šume i zelenila na brdu iznad Stare ciglane, a koje je Komisija za planove „otela“ od Nišlija izmenom Generalnog urbanističkog plana (GUP) decembra 2021. godine, pokazao je i nedavni hitan postupak skupštinskog usvajanja Izmena Plana generalne regulacije (PGR) za Palilulu, koji je bio prepun zloupotreba načela transparentnosti, kršenja zakonskih procedura, prikrivanja pravnih akata, kao i gaženja zakonskih normi i Statuta grada Niša. I u svim prethodnim fazama donošenja ovog urbanističkog plana nezakonitosti je bilo puno, a najnovija „blamaža“ niške vlasti je što su gradski odbornici GLASALI ZA IZMENE PGR PALILULA KOJI NISU NI VIDELI, jer se dokument sa Planom pojavio na gradskom sajtu tek dan kasnije, 23. juna, čitav dan nakon održane sednice gradske Skupštine.

Ovo je samo poslednja vidljiva zloupotreba Gradskog veća i gradonačelnice Sotirovski kao predlagača, koji su na sednici Veća 19.6., čiji je prvi deo bio zatvoren za javnost, doneli odluku da ovu tačku po hitnom postupku uvrste na dnevni red Skupštine. Tako je ovaj dokument, Izmene PGR-a za Palilulu (iako još uvek u proceduri), na gradskom sajtu objavljen 21. juna, samo 18 sati pre početka sednice sednice Skupštine grada, i to u popodnevnim časovima u 16:02 sati, što stoji na sajtu.

Ovo nisu jedine zloupotrebe kriminalne klike iz gradske vlasti u slučaju „Tesla park“ koji traje već tri godine, pravnim i urbanističkim nasiljem koje je za cilj imalo da se ovoj firmi u vlasništvu kompanije Karić omogući da zida betonsko naselje u centru Opštine Palilula, na zelenoj površini i šumi od 3,5hektara, na brdu punom gline iznad Stare ciglane, od koje je ova firma pre više godina budzašto kupila zemljište, koje u momentu kupovine nije bilo predviđeno za gradnju, u kraju najpogođenijem poplavama, uz skladište gasa, u najzagađenijem delu grada, gde je svako drvo dragoceno, a sva infrastruktura zastarela i nedovoljna.

 

 

Sve je i u skupštinskoj proceduri bilo nezakonito i protivno Statutu grada Niša.

Ne samo da je dokument Izmene PGR za Palilulu-druga faza u dnevni red ubačen po hitnom postupku, dan pred zakazanu sednicu, što je od odbornika sakriven uredno zaveden Zahtev i primedbe narodnog poslanika, što je od odbornika sakrivena činjenica de je po ovom pitanju Više javno tužilaštvo u Nišu oformilo predmet za ispitivanje navoda o trgovisi uticajem, ne samo da su odbornici 22. juna glasali o usvajanju Plana koji nisu ni videli, jer se na sajtu Gradske uprave pojavio tek dan nakon glasanje, već je i samo stavljanje na dnevni red ove tačke bilo protivno propisima.

Umesto mišljenja Skupštine opštine Palilula, a koje je uslov da bi se o urbanističkom planu uopšte raspravljalo, predlagač – gradsko Veće i gradonačelnica „podmetnuli“ su nevalidan dokument – mišljenje opštinskog Veća, „da se Vlasi ne dosete“.

Gradska vlast je ovim opljačkala građane Niša za još jednu javnu zelenu površinu koja je bila predviđena za park, sport i rekreaciju i to sve kako bi omogućila Kariću i „Tesla parku“ da zida stanove, koji se već prodaju u „elitnom naselju tzv. „Betoven park“-kako glasi reklama, iako za gradnju nema još ni građevinske dozvole, a ni Plana detaljne regulacije-PDR.

Ovo je tehnologija pljačke svih građana od strane lokalne vlasti i primer pravnog nasilja.

O tome šta je navelo gradonačnicu, gradsko veće i Komisiju za planove da krše zakone tokom više godina da bi ovu pljačku omogućili, a što je u krivičnom pravu krimninalizovano kao „trgovina uticajem“, izjasniće se institucije, VJT, Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, kao i Upravni sud pred kojim ću takođe povesti postupak poništenja ovog nezakonito donetog pravnog akta.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *