20. 05. 2024.
Vesti

Mila Popovic: Da li je gradska vlast sposobna da odgovori na izazove nastale klimatskim promenama ?

Avatar
  • July 31, 2023
  • 2 min read
Mila Popovic: Da li je gradska vlast sposobna da odgovori na izazove  nastale klimatskim promenama ?

“Ovog leta svedoci smo velikih klimatskih promena i toga da su superćelijske oluje, ektremne temperature, požari…naša realnost i budućnost.

Sve to dovodi do pitanja da li je gradska vlast spremna da odgovori na ove izazove” izjavila je Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde povodom objave javnog uvida u izmene i dopune akcionog plana adaptacije na klimatske promene grada Beograda.

 

Popović je rekla da nažalost do sada nismo videli ni spremnost ni radnje koje je ova vlast sprovela da se uhvati u koštac sa ovim problemom, već kao i obično  kamuflira svoj nerad da bi nastavila ‘business as usual’ – betoniranje našeg grada bez svrhe i funkcije i smanjenje zelenila koje nam je preko potrebno.

-Ako znamo da je pre godinu dana gradonačelnik predložio znak pazi poplava, umesto da počne da rešava problem kišne kanalizacije, malo šta možemo i od ovog nacrta očekivati.

Posle svake malo jače kiše imamo poplavljene ulice pa je jasno da od planova nema ništa dok se ne sprovode u delo, a u najnovijim izmenama nema nijedne jedine reči o sprovedenim merama u poslednjih osam godina i njihovim rezultatima, pa je jasno da se planovi ove vlasti donose da troše papir, a problemi ostaju tako gde jesu.

Da stvar bude gora dokument je zasnovan na zastarelim podacima u ovoj oblasti koja je dinamična i mora da se prati u stopu sa promenama. 

“Ovaj plan nije ozbiljan strateški okvir za razvoj i zaštitu grada Beograda.

Očigledno je da ćemo imati sve veći i veći problem vezan za klimatske promene, kao svuda u svetu i neophodno je da se pronađe najbolji način da građani Beograda to osete što manje.

Stranka slobode i pravde će u saradnji sa stručnjacima svakako da da primedbe gradu Beogradu na predloženi nacrt” zaključila je Popović.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *