25. 07. 2024.
Vesti

Miketić: Iz vile na Dedinju se ne vidi potreba za održivim razvojem Srbije

Avatar
  • July 20, 2023
  • 3 min read
Miketić: Iz vile na Dedinju se ne vidi potreba za održivim razvojem Srbije

Govoreći u Skupštini, narodni poslanik iz stranke Zajedno, Đorđe Miketić, se osvrnuo na predlog Zakona o planiranju i izgradnji koji smatra lošim pošto se donosi bez ikakvih strategija i nasuprot potrebama za pravednim održivim razvojem.

„Nacionalna strategija razvoja srbije – ne postoji! Niste je doneli“, podsetio je Miketić premijerku Anu Brnabić.

„Ključno je da znamo kakvo je to društvo u kojem Srbija želi da živi 2050. Kakvo je to društvo demokratski i demografski, kako nam izgleda država, od čega ćemo da živimo, kako ćemo da živimo, u kakvoj klimi, koje energente ćemo da koristimo, šta ćemo da jedemo? Koje su to privredne grane koje treba razvijati? Kako će nam izgledati gradovi?“, upitao je Miketić predstavnike vlasti.

On je ukazao i da strategije ne smeju da imaju komponentu privatnog interesa, već upravo suprotno – da se donose da bi društveni interes bio jači od ličnih i partijskih interesa.

„Zato ih i ne donosite. Upravo sa namerom da bi se u ovom haosu i vašoj bezidejnosti – moglo mešetariti, rasprodavati i otimati“, rekao je Miketić.

Narodni poslanik iz stranke Zajedno je dodao da će „lopovskim zakonom o planiranju i izgradnji“ najviše biti pogođen Beograd pošto će biti dodatno otvoren prostor za sumanutu gradnju bez ikakvog plana pošto, kako je rekao, Beograd nema svoj krovni dokument – generalni urbanistički plan.

 

„Beograd ima samo ekipu lopova koji svojim tajkunima poklanjaju zemljište za još više i više betona, još stanova, još automobila, još saobraćajnog kolapsa“, izjavio je Miketić.

On je pitao premijerku i šta je sa Nacionalnom stambenom strategijom od 2022-2032 koju su pokušali da donesu pre dve godine, „takođe mimo procesdura, na raspravi koja je trajala od 20. decembra do 10. januara“.

„Da li možda neko ovde vidi patern – svi lopovski zakoni i planovi se usvajaju u vreme praznika – da bi javnost bila isključena iz javne rasprave“, rekao je Miketić.

On se osvrnuo i na izjave ministra Vesića koji tokom rasprava o ovom zakonu optužuje opoziciju da je protiv razvoja.

„To nije tačno. Mi iz stranke Zajedno želimo održivi razvoj!“, rekao je Miketić, koji je dodao da je Srbija potpisnica dokumenta Ujedinjenih nacija „Agenda 2030“ koji sadrži konkretne ciljeve i obuhvata tri klјučne dimenzije održivog razvoja: ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne srednine – „Vlast u Srbiji ne poštujete taj međunarodni dokument“, kaže Miketić.

„Da li ste bili napolju ovih dana, da li ste izašli iz ušukane Jovankine vile i prošetali malo?“, pitao je Miketić premijerku.

„Sve je gorelo, na Trgu republike je izmereno preko 50c. Svi visoki blokovi zgrada – su goreli. Klime i noću radile.

Tamo život postaje neodrživ – a vi planirate još takvih naselja. Da li ste videli sinoćnu oluju i pijavicu? Jel mislite da je to slučjano, desilo se? Jel mislite da se klima ne menja?“, nastavio je Miketić.

On je rekao da su to sve stvari koje premijerka ne vidi iz svoje vile i koje ovaj zakon ne uzima u obzir te da takav ne može doprineti održivom razvoju i ciljevima iz „Agende 2030“ na koje se Srbija obavezala.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *